Čokoladna mousse torta
(FOTO: Shutterstock)
Ova jednostavna čokoladna mousse torta oduševit će ljubitelje čokolade i bogatih kolača na nekoliko katova, a jednako će dobro biti primljena u ozbiljnijim prilikama i na dječjim rođendanima. Sočan biskvit, naravno čokoladni, zaliven je sirupom zbog čega nikad neće biti suh, a mousse umjesto obične kreme, naravno čokoladni, čitavom kolaču daje malo svečaniji ton.
Razliku između moussea i običnih krema je u njegovoj pjenastoj teksturi, a da biste je dobili ne morate imati godine slastičarskog iskustva, već samo – ne istući slatko vrhnje do kraja. Ono treba biti formirano i donekle čvrsto, ali ne toliko da ne bježi iz zdjele kada je okrenete naopako. Također, uvijek "sprijateljite" malo tučenog vrhnja s čokoladom prije nego ih sasvim pomiješajte.
Sastojci za čokoladnu mousse tortu:
Za biskvit
155 g višenamjenskog brašna
50 g kakaa u prahu
2 1⁄4 čajne žličice praška za pecivo
1⁄4 čajne žličice soli
250 g šećera u prahu
115 g maslaca, otopljenog
180 ml vode ili kave bez taloga ili mješavine vode i kave
2 velika jaja
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Za sirup
65 g bijelog šećera
120 ml vode
1 čep konjaka ili likera
Za mousse
180 ml mlijeka
2 žlice kakaa u prahu
400 g čokolade s udjelom kakaa 55% - 70%, nasjeckane
2 žlice meda
360 ml vrhnja za šlag, vrlo hladnog
Priprema čokoladne mousse torte:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Ako imate, namastite dva kalupa za torte od 20 centimetara i obložite ih papirom za pečenje. Ako nemate dva jednaka kalupa, pecite biskvite jedan po jedan.
U zdjeli dobro promiješate brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo, sol i šećer. Zatim dodajte ulje, vodu i/ili kavu, jaja i vaniliju i miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu tekuću smjesu bez grudica.
Podijelite tijesto u kalupe ili ispecite pola pa pola.
Pecite 35 do 37 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu svakog kolača ne izađe čista. Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
U lonac stavite vodu i šećer i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte konjak, dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
U manjem loncu miješajte mlijeko i kakao dok se kakao sasvim ne otopi. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije. Maknite s vatre, dodajte nasjeckanu čokoladu i med i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi.
Istucite vrhnje mikserom. Malo šlaga prvo umiješajte u otopljenu čokoladu pa onda svu čokoladu prelijte u šlag i nježno lopaticom miješajte dok smjesa ne bude iste boje. Mousse spremite u hladnjak.
Prebacite jednu koru na tanjur za posluživanje, s donjom stranom prema gore da bolje upije sirup. Pokapajte s pola sirupa, rasporedite trećinu moussea. Stavite drugu koru i nju pokapajte s pola sirupa i rasporedite ostatak moussea po vrhu i torte i ukrug sa strane.
Po želji ukrasite komadićima čokolade ili kakaom u prahu.
izvor: Pun kufer