Zapečena brokula
(FOTO: Shutterstock)
Pečena brokula može biti sjajan prilog uz meso ili ribu. Želite li u brokulu unijeti dodatnu dubinu okusa zapecite je sa sirom – poput pecorina romana i obilno pokapajte s aromatiziranim uljem.
Pečenje brokule u pećnici je odličan način za pojačavanje prirodnog okusa ovog povrća. Ne zaboravite ga prvo dobro isprati pod mlazom čiste vode, a potom narezati na manje cvjetove otprilike iste veličine – kako bi se mogle termički obraditi u vrlo sličnom vremenu.
Nemojte zaboraviti niti posušiti brokulu s papirnatim ručnikom prije nego što je pomiješate s ostalim sastojcima. Brokula će se bolje zapeći i biti hrskavija ako prije stavljanja u pećnicu uklonite što je moguće više tekućine s njezine površine.
Sastojci:
900 g cvjetova brokule
50 ml biljnog ulja
30 g naribanog sira pecorino romano
2 češnja češnjaka
sol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
U većoj zdjeli pomiješajte ulje, naribani češnjak, sol i papar.
Uronite očišćene i osušene cvjetove brokule u ulje – potrudite se da je svaki cvijet prekriven začinima.
Prebacite brokulu na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 do 17 minuta dok se termički ne obradi do kraja, a rubovi ne zapeku.
Poslužite je s naribanim sirom kao prilog uz meso ili ribu. Dobar tek!