Kočijaški gulaš
(FOTO: Shutterstock)
Mađarski gulaš pronašao je put i do Austrijskih kuhinja, gdje je poslužio za inspiraciju pripreme krepke inačice koja je dovoljno zasitna i da nahrani one koji naporno rade – ili po cijele dane izbivaju iz kuće, kao što je to nekoć bio slučaj s kočijašima.
Fijakerski, ili kočijaški gulaš priprema se na razne načine u Austriji, ali jedan od popularnijih je onaj s jajima, kobasicama i poštenom količinom mljevene paprike. Kočijaški gulaš možete poslužiti uz knedle od kruha ili kuhani krumpir te salatu od pečene crvene paprike.
Sastojci za gulaš:
1 kg govedine za gulaš
750 g luka
150 g masti (ili ulja)
2 žlice slatke mljevene paprike
1 žličica ljute mljevene paprike
3 češnja češnjaka
1 žlica pasirane rajčice
1 žličica mažurana
2 lista lovora
1 žličica kima
1 žlica octa
sol, mljeveni papar
Prema želji:
4-6 jaja
4-6 kiselih krastavaca
2-3 para svježih kobasica za kuhanje
Priprema:
Luk narežite na trakice, meso na kocke, a češnjak zgnječite.
U loncu zagrijte mast ili ulje i pržite luk na srednjoj vatri dok ne posmeđi pa dodajte češnjak.
Dodajte mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, promiješajte i brzo ulijte ocat i malo vode.
Pomiješajte kocke mesa sa soli i paprom, te ih kratko popržite u tavi - ako je potrebno u više tura kako bi se izvana moglo fino zapeći. Meso prebacite u lonac,
Umiješajte mažuran, lovor i kim, te ulijte dovoljno vode da meso bude prekriveno.
Promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri, djelomično poklopljeno, oko dva i pol do tri sata. Povremeno promiješajte i dolijte vode.
U međuvremenu, zagrijte vodu za kobasice i skuhajte ih. Zagrijte maslac u tavi i ispržite jaja. Krastavce narežite. Na gulaš stavite prženo jaje, a sa strane kobasicu. Ukrasite kiselim krastavcima.
izvor: Pun kufer