Recept za mađarski pileći paprikaš

Pileći paprikaš
(FOTO: Shutterstock)

18.9.2024. | 08:49 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4607

Pileći paprikaš ili paprikas csirke je popularno jelo mađarskog porijekla koje je ime dobilo prema velikodušnoj upotrebi crvene paprike u jelu. Upravo se u kvalitetnoj mljevenoj paprici očituje razlika između prosječnog i fantastičnog paprikaša.

U mađarske paprikaše obično se dodaje kombinacija dimljene, ljute i slatke paprike u prahu koje jelu daje dodatnu dubinu okusa. Slasnost dobiva od obilne porcije luka koja se pirja na laganoj temperaturi sve dok ne postane mekan i sladak.

U jelu možete upotrijebiti različite komade piletine, ali najbolje rezultate dobit ćete ako koristite meso na kostima i s kožom.


Mađarski paprikaš se tradicionalno poslužuje uz noklice (mađarski nokedli) te uz kremastu salatu na bazi krastavaca po imenu uborka.


Sastojci za pileći paprikaš:
1,3 kg piletine s kožom kostima
500 ml pilećeg temeljca
200 g kiselog vrhnja
60 ml vrhnja za kuhanje
3-4 žlice mađarske paprike u prahu
3 žlice brašna
2 žlice svinjske masti
2 luka
2 češnja češnjaka
2 rajčice
sol i papar po želji

Priprema pilećeg paprikaša:
Rastopite svinjsku mast u većem loncu i na njoj prepržite piletinu sa svih strana. Stavite piletinu sa strane.
Na istoj masnoći prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte ga dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.
Ubacite nasjeckanu rajčice i pirjajte još dvije do tri minute.
Začinite s mađarskom paprikom u prahu, soli i parom. Promiješajte.
Vratite u lonac piletinu i podlijte pilećim temeljcem. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 40 minuta dok se meso termički ne obradi do kraja i okusi ne sljube.
Izvadite ponovo piletinu iz lonca i stavite sa strane.
U zasebnoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje i brašno. Dobivenu pastu umiješajte u lonac. Miješajte smjesu nekoliko minuta da izbjegnete stvaranje eventualnih grudica.
Kad se paprikaš zgusne, vratite ponovo piletinu i sve dobro promiješajte.
Poslužite toplo. Dobar tek!

izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI