Musaka
(FOTO: Getty Images)
Iako je uvriježeno mišljenje da potječe iz Grčke - ovaj pravi kulinarski evergreen - musaka - tradicionalno je jelo koje svoje korijene ima u balkanskoj i bliskoistočnoj kuhinji.
Po strukturi je klasični složenac, pa je ovo jelo pravi "poligon kreativnosti" za svakog kuhara i kuharicu - mi vam donosimo našu varijaciju pripreme, a vi pak nadodajte ili oduzmite sastojke po svom guštu.
Sastojci za četiri osobe:
Pola kile mljevenog mesa
Panceta nasjeckana na kockice (otprilike 2 šake)
1 konzerva polpa di pomodoro ili pomodori pelati (ili pola litre šalše - passata)
2 veće glavice luka
krumpiri (količina ovisi o veličini pleha)
1 kiselo vrhnje
1 jaje malo
mlijeka
papar
sol
kajenski papar (ili crvena paprika)
mljeveni ružmarin
Priprema:
U dubljoj tavi popržite sitno sjeckan luk dok ne požuti, pa dodajte mljeveno meso i nasjeckanu pancetu i kratko popržite dok meso ne promijeni boju.
Dodajte pomodore pelate, sol, papar, malo kajenskog papra (ili crvene paprike) i ružmarina, dodajte malo vode, poklopite i na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 20-ak minuta dok meso i panceta ne omekšaju.
Za to vrijeme očistite krumpir, te ga narežite na tanke ploške. Tako narezan krumpir stavite u posudu, posolite i dodajte malo ulja te promiješajte, da sve ploške budu podjednako nauljene.
U dublji pleh posložite ploške krumpira da pokrijete dno. Na to dodajte prije pripremljeno meso sa šalšom, te na kraju preko nadjeva posložite ploške krumpira da prekrijete cijelu površinu i stavite nekoliko kockica maslaca da krumpir bude mekši, te stavite peći u pećnicu pola sata na 180 stupnjeva.
Nakon pola sata izvadite musaku, i prelijte je umakom napravljenim od kiselog vrhnja, jaja, malo mlijeka te začina po želji (soli, papra…). Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva još pola sata. Dobar tek!
izvor: Glas Istre