Recept za malo drukčiju musaku

Musaka
(FOTO: Getty Images)

16.3.2024. | 09:16 | Glas Istre
IZVOR: glasistre.hr
Pregleda: 1513

Iako je uvriježeno mišljenje da potječe iz Grčke - ovaj pravi kulinarski evergreen - musaka - tradicionalno je jelo koje svoje korijene ima u balkanskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Po strukturi je klasični složenac, pa je ovo jelo pravi "poligon kreativnosti" za svakog kuhara i kuharicu - mi vam donosimo našu varijaciju pripreme, a vi pak nadodajte ili oduzmite sastojke po svom guštu.

Sastojci za četiri osobe:


Pola kile mljevenog mesa
Panceta nasjeckana na kockice (otprilike 2 šake)
1 konzerva polpa di pomodoro ili pomodori pelati (ili pola litre šalše - passata)
2 veće glavice luka
krumpiri (količina ovisi o veličini pleha)
1 kiselo vrhnje
1 jaje malo
mlijeka
papar
sol
kajenski papar (ili crvena paprika)
mljeveni ružmarin


Priprema:

U dubljoj tavi popržite sitno sjeckan luk dok ne požuti, pa dodajte mljeveno meso i nasjeckanu pancetu i kratko popržite dok meso ne promijeni boju.

Dodajte pomodore pelate, sol, papar, malo kajenskog papra (ili crvene paprike) i ružmarina, dodajte malo vode, poklopite i na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 20-ak minuta dok meso i panceta ne omekšaju.

Za to vrijeme očistite krumpir, te ga narežite na tanke ploške. Tako narezan krumpir stavite u posudu, posolite i dodajte malo ulja te promiješajte, da sve ploške budu podjednako nauljene.

U dublji pleh posložite ploške krumpira da pokrijete dno. Na to dodajte prije pripremljeno meso sa šalšom, te na kraju preko nadjeva posložite ploške krumpira da prekrijete cijelu površinu i stavite nekoliko kockica maslaca da krumpir bude mekši, te stavite peći u pećnicu pola sata na 180 stupnjeva.

Nakon pola sata izvadite musaku, i prelijte je umakom napravljenim od kiselog vrhnja, jaja, malo mlijeka te začina po želji (soli, papra…). Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva još pola sata. Dobar tek!

izvor: Glas Istre


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MUSAKA
KRUMPIR
MESO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI