Odrezak Barun Trenk
(FOTO: index)
Ovaj sočni specijalitet Zlatne doline neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Zasitno i neobično jelo dobilo je ime po barunu Trenku koji je bio vođa Trenkovih pandura, koji su nam čak proslavili i kravatu, a ako niste znali – utemeljio je i limenu glazbu. Spoj ukusnih namirnica poput svinjetine, ajvara, kulena i jaja u sočnom i finom umaku od gljiva pravi je okus Slavonije i prekrasne Požeštine. Ako vas put nanese u Požegu, svakako probajte ovo jelo i ne zaboravite skrenuti u Trenkovo do barunovog dvorca, a dotad imate ovaj recept koji će vas barem duhom odvesti među požeška brdašca.
Sastojci za 4 porcije
4 svinjska odreska
8 šnita kulena
4 žlice ajvara
2 jaja, tvrdo kuhana
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Svinjska mast
300 g šampinjona, tanko nasjeckanih
50 ml bijelog vina
Priprema
Začinite meso
Ako je potrebno odreske očistite te ih istucite batom za meso. Posolite i popaprite, zatim ih nadjenite žlicom ajvara i premažite. Dok ih mažete, pripazite da ne idete preblizu rubovima kako vam nadjev ne bi iscurio.
Zamotajte odrezak
Nakon što ste odreske premazali, preko ajvara dodajte po dvije šnite kulena, zatim na kulen dodajte dvije četvrtine kuhanih jaja. Odrezak pažljivo zamotajte, a kako bi sve ostalo na svome mjestu, učvrstite ga čačkalicama. Ponovite postupak s preostalim sastojcima.
Pecite
Zagrijte malo svinjske masti dok se ne rastopi pa dodajte zamotane odreske. Pecite ih, povremeno okrećući, dok ne budu lijepo zapečeni sa svih strana.
Dodajte šampinjone
Meso izvadite iz tave na nekakav tanjur i stavite sa strane, a na tu istu tavu dodajte šampinjone. Pirjajte ih nekoliko minuta, malo ih i posolite te podlijte bijelim vinom. Ako želite, šampinjonima možete dodati i malo vrhnja ili čak žlicu brašna i malo mlijeka kako biste dobili umak, a možete ih ostaviti samo ovako pirjane – jednako je ukusno.
Poslužite
Meso vratite u tavu, poklopite i pirjajte još 15-ak minuta. Poslužite uz pire, krokete, njoke ili pržene krumpiriće. Naravno, ne zaboravite i svježu zelenu salatu.
izvor: Index