Recept za palačinke s mladim lukom i gljivama: Odlična večera koja će vas dobro zasititi

FOTO: Getty images

8.6.2023. | 08:27 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1591

Priprema ovog jela stvarno nije komplicirana. Za svega 45 minuta možete napraviti i poslužiti slane palačinke koje oživljavaju klasični umak od gljiva. A i same palačinke s mladim lukom pravo su otkriće, morate ih probati!

Za palačinke i umak od gljiva potrebne su vam tri vrste gljiva, šampinjoni,shiitakei sušeni vrganji, te mladi luk, koji će dati finu sezonsku aromu jelu.

Ne manje bitno, i kombinacija okusa u palačinkama i umaku je sjajna. Slane palačinke s mladim lukom savršeno se slažu s bogatim okusom gljiva i pržene pancete, a možete ih poslužiti uz domaće kiselo vrhnje ili salatu začinjenu limunom.


Sastojci za palačinke s mladim lukom i umakom od gljiva:


10 g suhih vrganja, potopljenih u 125 ml kipuće vode 10 minuta

1 žlica maslinova ulja

1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog

3 kriške tanko rezane slanine, sitno nasjeckane

100 g svježih shiitake gljiva, narezanih na ploške

200 g šampinjona, narezanih na ploške

1/2 čajne žličice suhog timijana

150 g glatkog brašna

310 ml mlijeka

3 jaja, lagano istučena

2 mlada luka, vrlo sitno nasjeckana

25 g maslaca, narezanog na 8 komada

Pripremapalačinki s mladim lukom i umakom od gljiva: Izvadite vrganje iz vode i nasjeckajte ih na sitno, a tekućinu ostavite sa strane. Zagrijte ulje u velikoj dubokoj tavi. Pržite luk i slaninu na srednje jakoj vatri četiri minute ili dok luk ne postane staklast. Dodajte sve gljive i kuhajte uz miješanje pet minuta ili dok ne omekšaju. Na kraju dodajte tekućinu od vrganja i majčinu dušicu i pirjajte na srednje jakoj vatri jednu minutu ili dok tekućina gotovo ne ispari. Posolite i popaprite prema potrebi i stavite na toplo. Prosijte glatko brašno i čajnu žličicu soli u zdjelu. Dodajte mlijeko i jaja. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte nasjeckani mladi luk. Zagrijte veliku tavu na srednje niskoj temperaturi, dodajte komadić maslaca i otopite dok ne postane pjenast. Ulijte oko 1/4 šalice tijesta i napravite tanku palačinku. Pecite oko 20 sekundi sa svake strane i ponovite s preostalom smjesom i maslacem. Trebali biste dobiti osam palačinki. Žlicom razmažite nadjev po palačinkama, zamotajte i poslužite.

(Izvor: Punkufer. dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
1. Da, izaći ću - 33,74%
2. Ne, neću izaći - 33,28%
3. Ne znam - 32,98%
Ukupno glasova: 49390
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI