Pavlova s malinama
(FOTO: Shutterstock)
Divna, lagana torta Pavlova davno je osvojila svijet svojom hrskavom koricom od bjelanjaka koja se glasno lomi u komadiće dok se približavate njezinoj kremastoj sredini. I mi je toliko volimo da nam je sasvim svejedno je li prvi put, nadahnuta ruskom balerinom Anom Pavlovom, napravljena u Australiji ili na Novom Zelandu – u svakom nam je slučaju drago što je izmišljena.
Pavlova je idealna neutralna baza za mnoge kombinacije okusa, pa postoji bezbroj varijacija ove torte, ali ona osobito dobro "nosi" voće. Bobičasto možda i najbolje – ali to je već stvar ukusa. U receptu koji vam donosimo klasična Pavlova prekrivena je mirisnim svježim malinama i prelivena sirupom od malina i ribizla, koji će svojom kiselkastošću odlično uravnotežiti arome.
Pavlova s malinama lako se da prekrojiti u mini-Pavlove, jednostavno umjesto u jedan, tučeni bjelanjak oblikujte u 8 manjih krugova i dalje svaki slažite kao svoju torticu. Neovisno za koji ćete se oblik odlučiti, za pripremu će vam trebati samo 15 minuta, ali računajte da će se bjelanjak sušiti u pećnici oko sat vremena.
Sastojci za Pavlovu s malinama:
Za beze koru
4 bjelanjka
250 g šećera
1 čajna žličica bijelog vinskog octa
1 čajna žličica kukuruznog škroba
1 čajna žličica esencije vanilije
Za nadjev
500 g svježih malina
200 g svježeg crvenog ribiza, bez peteljki
3 žlice šećera u prahu
350 ml vrhnja za šlag
Priprema Pavlove s malinama:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
Na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 23 centimetra.
U velikoj zdjeli tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Umiješajte šećer, žlicu po žlicu.
Na kraju umiješajte bijeli vinski ocat, kukuruzni škrob i aromu vanilije.
Iscrtani papir za pečenje stavite u veći lim tako da je krug okrenut prema dolje. Žlicom vadite snijeg od bjelanjaka i ispunite nacrtani krug. Lagano udubite površinu da dobijete rub koji će zadržati šlag.
Pecite koru od bjelanjaka sat vremena, dok se izvana ne stvrdne, ali ne dobije boju. Isključite i malo otvorite pećnicu, ali ostavite beze koru unutra.
Za nadjev na laganoj vatri zagrijte 100 g svježih malina i sav crveni ribizl, dodajte dvije žlice šećera u prahu i kuhajte dok voće ne pusti sok i dok se sav šećer ne otopi.
Procijedite i ostavite samo sirup. Pustite da se potpuno ohladi.
Neposredno prije posluživanja istucite vrhnje u čvrsti šlag i dodajte preostalu žlicu šećera u prahu.
Na ohlađenu beze koru žlicom rasporedite šlag. Na vrh stavite svježe maline. Posluženo prelijte sirupom od malina i ribizla.
izvor: Pun kufer