Carsko meso
(FOTO: Shutterstock)
José Pizarro, poznati španjolski chefdonosi recept za carsko meso u kojem će uživati ljubitelji mekog mesa i umaka kojem ne nedostaje okusa.
Za ovo jelo će vam trebati i špinat ili neko drugo povrće, poput crvenog kupusa. José Pizarro na listi sastojaka preporučuje i manzanilla sherry – suho vino izraženih kiselina i mineralnosti, kao i kestene koji odlično pašu uz svinjetinu. Jelo poslužite uz pire od krumpira ili cvjetače - ili rižu...
Recept za carsko meso iz pećnice:
1 kg svinjske potrbušine, 2 glavice luka, 4 češnja češnjaka, 4 grančice majčine dušice, 1 jabuka, 250 ml suhog sherryja, 150 ml pilećeg temeljca, 800 g kuhanog slanutka, 150 g kuhanih ili pečenih kestena, 240 g mladog špinata, sol i papar
Priprema carskog mesa:
Meso narežite na kriške pa posolite i popaprite.
Luk narežite, češnjak ogulite. Majčinoj dušici odvojite listiće.
Jabuku ogulite i narežite na kockice.
Kestene ogulite i grubo nasjeckajte.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
Stavite ulja u veliku tavu ili lonac na srednje jaku vatru pa popržite meso 10 minuta i zatim ga izvadite na tanjur.
Popržite luk pa dodajte režnjeve češnjaka, majčinu dušicu i jabuku te pržite dvije minute i vratite meso. Dodajte sherry i pustite da zavri.
Prebacite u posudu koja može u pećnicu, poklopite i pecite 30-40 minuta.
Meso bi trebalo biti mekano, a sokovi od pečenja reducirani, ali ne u potpunosti.
Ulijte temeljac, dodajte slanutak, kestene i špinat, poklopite i vratite u pećnicu na pet minuta, dok špinat ne uvene.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa poslužite uz prilog prema želji.
izvor: Pun kufer