Recept za prhku pitu s voćem

Prhka pita s voćem
(FOTO: Shutterstock)

12.9.2024. | 10:31 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2558

Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja.

Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte.

Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:


Za koru
200 g brašna
30 g šećera
140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
2-3 žlice hladne vode
1⁄4 čajne žličice soli


Za nadjev
3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice
3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
90 g šećera
30 g gustina
1 čajna žličica cimeta
1⁄4 čajne žličice soli

Za mrvice
90 g brašna
55 g šećera
45 g smeđeg šećera
85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
1 čajna žličica cimeta
1 prstohvat soli

Za premazivanje
1 bjelanjak

Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:
U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.
Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.
Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.
Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.
U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.
Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.
Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.
Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.
Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
PRHKA
PITA
VOĆE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI