Recept za profiterole s kesten-pireom

Profiteroli s kesten-pireom
(FOTO: Shitterstock)

20.10.2024. | 09:07 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 100

Profiteroli s kesten-pireom prava su sezonska poslastica koju s malo truda možete i sami napraviti, a wow-efekt je zajamčen. Iako morate napraviti i tijesto i kremu i preljev, za sve to trebat će vam tek sat vremena.

Tijesto se praktički radi samo od sebe, vi morate samo dodati sastojke određenim redom i malo miješati. Fini nadjev s kesten-pireom kremasto je iznenađenje koje sjajno nadopunjuje preljev od čokolade.

Sastojci za profiterole s kesten-pireom:


Za tijesto
100 g glatkog brašna
85 g maslaca
3 jaja, sobne temperature
225 ml vode


Za nadjev
200 g kesten-pirea
300 ml slatkog vrhnja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
25 g šećera u prahu
2 žlice likera od kestena

Za preljev od čokolade
100 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
100 g tamne čokolade, nasjeckane na sitno

Priprema profiterola s kesten-pireom:
Prvo napravite nadjev. Stražnjom stranom žlice protisnite kesten-pire kroz cjedilo. U istu zdjelu ulijte vrhnje, dodajte vaniliju i prosijte šećer u prahu. Dodajte liker pa tucite električnim mikserom nekoliko minuta dok se ne počnu ostajati šiljasti vrhovi kada dotaknete smjesu lopaticom.
U zdjelu prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. U loncu na laganoj vatri zagrijte maslac i 225 ml vode Kad se maslac otopi, pustite da smjesa zakuha pa umiješajte začinjeno brašno i miješajte drvenom kuhačom dok se sve ne sjedini u glatko tijesto koje se samo odvaja od lonca. Prebacite i raširite tijesto da se brže ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite dva niska lima za pečenje papirom.
Kad se tijesto malo ohladi, izmrvite ga u zdjelu i dodajte jedno po jedno jaje tako da sljedeće umiješate tek kad se prethodno sasvim stopilo sa smjesom. Miješajte električnim mikserom ili pjenjačom. Dobit ćete ljepljivo tijesto konzistencije pire-krumpira.
Prebacite tijesto u slastičarsku vreću ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh (širina otvora cca 1 cm) i istisnite kuglice na pripremljeni lim. Trebali biste ih dobiti dvadesetak. Ostavite dovoljno prostora između kuglica da se ne zalijepe jedna za drugu.
Pecite 30-35 minuta, a nakon 20 minuta okrenite limove tako da im stražnja strana sada bude naprijed. Izvadite profiterole iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
Napravite preljev. U loncu zagrijte vrhnje na laganoj vatri, dodajte maslac i čokoladu, promiješajte nekoliko puta i pustite da se otope, oko 10 minuta. Miješajte smjesu dok ne postane sjajna, a zatim je maknite s vatre i ostavite sa strane.
Svaki profiterol prerežite na pola, pa donju polovicu napunite nadjevom s kesten-pireom. Poklopite gornjom polovicom tijesta. Poslažite profiterole na pladanj za posluživanje i prelijte ih toplim preljevom od čokolade.

izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI