Profiteroli s kesten-pireom
(FOTO: Shitterstock)
Profiteroli s kesten-pireom prava su sezonska poslastica koju s malo truda možete i sami napraviti, a wow-efekt je zajamčen. Iako morate napraviti i tijesto i kremu i preljev, za sve to trebat će vam tek sat vremena.
Tijesto se praktički radi samo od sebe, vi morate samo dodati sastojke određenim redom i malo miješati. Fini nadjev s kesten-pireom kremasto je iznenađenje koje sjajno nadopunjuje preljev od čokolade.
Sastojci za profiterole s kesten-pireom:
Za tijesto
100 g glatkog brašna
85 g maslaca
3 jaja, sobne temperature
225 ml vode
Za nadjev
200 g kesten-pirea
300 ml slatkog vrhnja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
25 g šećera u prahu
2 žlice likera od kestena
Za preljev od čokolade
100 ml slatkog vrhnja
25 g maslaca
100 g tamne čokolade, nasjeckane na sitno
Priprema profiterola s kesten-pireom:
Prvo napravite nadjev. Stražnjom stranom žlice protisnite kesten-pire kroz cjedilo. U istu zdjelu ulijte vrhnje, dodajte vaniliju i prosijte šećer u prahu. Dodajte liker pa tucite električnim mikserom nekoliko minuta dok se ne počnu ostajati šiljasti vrhovi kada dotaknete smjesu lopaticom.
U zdjelu prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. U loncu na laganoj vatri zagrijte maslac i 225 ml vode Kad se maslac otopi, pustite da smjesa zakuha pa umiješajte začinjeno brašno i miješajte drvenom kuhačom dok se sve ne sjedini u glatko tijesto koje se samo odvaja od lonca. Prebacite i raširite tijesto da se brže ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite dva niska lima za pečenje papirom.
Kad se tijesto malo ohladi, izmrvite ga u zdjelu i dodajte jedno po jedno jaje tako da sljedeće umiješate tek kad se prethodno sasvim stopilo sa smjesom. Miješajte električnim mikserom ili pjenjačom. Dobit ćete ljepljivo tijesto konzistencije pire-krumpira.
Prebacite tijesto u slastičarsku vreću ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh (širina otvora cca 1 cm) i istisnite kuglice na pripremljeni lim. Trebali biste ih dobiti dvadesetak. Ostavite dovoljno prostora između kuglica da se ne zalijepe jedna za drugu.
Pecite 30-35 minuta, a nakon 20 minuta okrenite limove tako da im stražnja strana sada bude naprijed. Izvadite profiterole iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
Napravite preljev. U loncu zagrijte vrhnje na laganoj vatri, dodajte maslac i čokoladu, promiješajte nekoliko puta i pustite da se otope, oko 10 minuta. Miješajte smjesu dok ne postane sjajna, a zatim je maknite s vatre i ostavite sa strane.
Svaki profiterol prerežite na pola, pa donju polovicu napunite nadjevom s kesten-pireom. Poklopite gornjom polovicom tijesta. Poslažite profiterole na pladanj za posluživanje i prelijte ih toplim preljevom od čokolade.
izvor: Pun kufer