Rižoto od gljiva
(FOTO: Shutterstock)
Ovaj fini, kremasti rižoto s vrganjima i šampinjonima svidio nam se zbog punog okusa, svakodnevnih sastojaka i krajnje jednostavne pripreme.
Bit će gotov za samo pola sata, a uspjet će i početnicima u kuhinji. Radi se sa suhim vrganjima, ali možete ih zamijeniti i svježima, pa temeljc napravite s vodom.
Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:
50 g suhih vrganja
1 povrtna kocka za temeljac
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
250 g šampinjona, nasjeckanih
300 g riže za rižoto
175 ml bijelog vina
25 g maslaca
1 šaka nasjeckanog lišća peršina
50 g parmezana, svježe naribanog
Priprema kremastog rižota od gljiva:
Stavite suhe vrganje u veću posudu i prelijte ih litrom kipuće vode. Nakon 20 minuta ocijedite vrganje u zdjeli, tako da tekućina ostane.
Izmrvite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, pa gljive nježno iscijedite, a tekućinu ostavite sa stane.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte 1 sitno nasjeckani luk i 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Umiješajte nasjeckane šampinjone i vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati 8 minuta dok i svježe gljive ne omekšaju.
Dodajte rižu za rižoto i kuhajte 1 min. Prelijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
Ulijte četvrtinu temeljca i kuhajte uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu.
Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite i miješati, pa kada se tekućina ukuha, dodajte i preostali temeljac. Ako je riža i tada nedovoljno kuhana, dodajte malo vode.
Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te pola šake nasjeckanog peršinovog lista.
Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine i malo se ohladi. Rižoto još jednom dobro promiješajte.
Poslužite toplo i pospite s još parmezana i peršina.
izvor: Pun kufer