Recept za rižoto od gljiva

Rižoto od gljiva
(FOTO: Shutterstock)

15.10.2024. | 11:33 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1727

Ovaj fini, kremasti rižoto s vrganjima i šampinjonima svidio nam se zbog punog okusa, svakodnevnih sastojaka i krajnje jednostavne pripreme.

Bit će gotov za samo pola sata, a uspjet će i početnicima u kuhinji. Radi se sa suhim vrganjima, ali možete ih zamijeniti i svježima, pa temeljc napravite s vodom.

Sastojci za kremasti rižoto od gljiva:
50 g suhih vrganja
1 povrtna kocka za temeljac
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka, sitno nasjeckanog
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
250 g šampinjona, nasjeckanih
300 g riže za rižoto
175 ml bijelog vina
25 g maslaca
1 šaka nasjeckanog lišća peršina
50 g parmezana, svježe naribanog


Priprema kremastog rižota od gljiva:
Stavite suhe vrganje u veću posudu i prelijte ih litrom kipuće vode. Nakon 20 minuta ocijedite vrganje u zdjeli, tako da tekućina ostane.
Izmrvite 1 kocku povrtnog temeljca u tekućinu od gljiva, pa gljive nježno iscijedite, a tekućinu ostavite sa stane.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte 1 sitno nasjeckani luk i 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka, pa pržite oko 5 minuta dok ne omekšaju.
Umiješajte nasjeckane šampinjone i vrganje, posolite i popaprite te nastavite kuhati 8 minuta dok i svježe gljive ne omekšaju.
Dodajte rižu za rižoto i kuhajte 1 min. Prelijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
Ulijte četvrtinu temeljca i kuhajte uz često miješanje dok riža ne upije svu tekućinu.
Ponovno dodajte otprilike istu količinu temeljca i nastavite i miješati, pa kada se tekućina ukuha, dodajte i preostali temeljac. Ako je riža i tada nedovoljno kuhana, dodajte malo vode.
Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i ribani parmezan te pola šake nasjeckanog peršinovog lista.
Poklopite i ostavite nekoliko minuta da riža upije višak tekućine i malo se ohladi. Rižoto još jednom dobro promiješajte.
Poslužite toplo i pospite s još parmezana i peršina.


izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
RIŽA
GLJIVE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI