Paprika salata
(FOTO: Shutterstock)
Ljetna kuhinja bila bi siromašna bez paprika! Ova povrtna kultura u Južnoj i Srednjoj Americi jede se već tisućama godinama. Kolumbo ju je donio u Europu u 15. stoljeću, a s vremenom je došla i do hrvatskih stolova.
Paprika je iznimno zdrava namirnica – čak 92 posto ploda čini voda, pa ne čudi što se u 100 grama nalazi tek nešto manje od 30 kalorija. Istovremeno, bogata je vitaminom C i prehrambenim vlaknima.
S ovom namirnicom se rade mnoga poznata jela u regiji – od ajvara do punjenih paprika. Sjajan je izvor i za pripremu ukusne salate koja će se odlično sljubiti uz mesna, riblja ili povrtna jela.
Donosimo vam najlakši recept za najfiniju salatu od paprika – upotrijebiti možete sve od babura do rog paprika.
Sastojci:
300 g svježe paprike
50 g mrkve
30 g crvenog luka
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica bijelog octa
1⁄2 žlice limunovog soka
1 čajna žličica meda
1⁄2 čajne žličice senfa dijon
1⁄2 čajne žličice naribanog češnjaka
1⁄2 čajne žličice sušenog origana
sol i papar po želji
listovi mente
Priprema:
Operite i očistite paprike. Narežite ih na tanke trake.
Ogulite mrkvu i luk i nasjeckajte ih na tanke trakice. Pomiješajte povrće u zdjeli.
U zasebnoj zdjelici napravite preljev za salatu: pomiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, ocat, limunov sok, senf, med, naribani češnjak i začine. Sve dobro promiješajte.
Prelijte dressing preko salate i stavite u hladnjak da se salata ohladi.
Kod posluživanja dodajte i nasjeckane listiće mente ili nekog drugog svježeg začinskog bilja po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer