Grah
(FOTO: Shutterstock)
Cassoulet, izdašno varivo od graha,kobasica i konfitiranog mesa jedan je od specijaliteta francuske narodne kuhinje. Najbolji rezultat se dobiva dugotrajnim kuhanjem, sve dok se mesni sokovi i grah ne stope u božanstveno jelo.
Koliko ima kuhara, toliko je i recepata, a mi donosimo pojednostavljenu verzijukako ne biste trebali provesti poslijepodne u kuhinji, a rezultat je savršen!
Sastojci za francuski grah:
6 svježih kobasica za kuhanje, 200 g slanine, 2 glavice luka, 2 stabljike celera, 2 češnja češnjaka, 1 žlica dimljene paprike, ½ vezice majčine dušice, 200 ml bijelog vina, 400 g pelata, oko 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca, 400 g kuhanog graha (limenka), 400 g kuhanog bijelog graha (limenka), 1 žlica šećera, 1 žlica crnog vinskog octa
Priprema francuskog graha:
Slaninu, luk i celer sitno nasjeckajte, češnjak zgnječite, odvojite listove majčine dušice,
Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i zapržite kobasice sa svake strane – ne morate ih ispeći do kraja. Odložiti na tanjur.
Stavite slaninu, luk i celer u tavu pa pržite na srednjoj vatri 8-10 minuta dok luk ne postane proziran, a slanina hrskava.
Umiješajte češnjak, papriku i majčinu dušicu i pržite 3 min. Ulijte vino i pirjajte dok se ne smanji na pola, oko 5-10 minuta.
Prebacite sve u lonac, dodajte pelate, 300 ml temeljca, obje vrste graha, šećer i ocat. Miješajte dok se ne sjedini i pustite da zavrije.
Dodajte kobasice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, prema potrebi dodajući još temeljca ili vode.
izvor: punkufer.hr