Recept za savršeni grah pun okusa uz koji bismo se grijali cijelu zimu

Grah
(FOTO: Shutterstock)

7.12.2023. | 08:34 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4641

Cassoulet, izdašno varivo od graha,kobasica i konfitiranog mesa jedan je od specijaliteta francuske narodne kuhinje. Najbolji rezultat se dobiva dugotrajnim kuhanjem, sve dok se mesni sokovi i grah ne stope u božanstveno jelo.

Koliko ima kuhara, toliko je i recepata, a mi donosimo pojednostavljenu verzijukako ne biste trebali provesti poslijepodne u kuhinji, a rezultat je savršen!

Sastojci za francuski grah:


6 svježih kobasica za kuhanje, 200 g slanine, 2 glavice luka, 2 stabljike celera, 2 češnja češnjaka, 1 žlica dimljene paprike, ½ vezice majčine dušice, 200 ml bijelog vina, 400 g pelata, oko 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca, 400 g kuhanog graha (limenka), 400 g kuhanog bijelog graha (limenka), 1 žlica šećera, 1 žlica crnog vinskog octa


Priprema francuskog graha:

Slaninu, luk i celer sitno nasjeckajte, češnjak zgnječite, odvojite listove majčine dušice,

Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i zapržite kobasice sa svake strane – ne morate ih ispeći do kraja. Odložiti na tanjur.

Stavite slaninu, luk i celer u tavu pa pržite na srednjoj vatri 8-10 minuta dok luk ne postane proziran, a slanina hrskava.

Umiješajte češnjak, papriku i majčinu dušicu i pržite 3 min. Ulijte vino i pirjajte dok se ne smanji na pola, oko 5-10 minuta.

Prebacite sve u lonac, dodajte pelate, 300 ml temeljca, obje vrste graha, šećer i ocat. Miješajte dok se ne sjedini i pustite da zavrije.

Dodajte kobasice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, prema potrebi dodajući još temeljca ili vode.

izvor: punkufer.hr


VIŠE NA TEMU:
GRAH
RECEPT
HRANA
VARIVO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI