Varivo od graha
(FOTO: Shutterstock)
Loubia je popularno marokansko varivo koje se priprema od bijelog graha, rajčica, češnjaka i različitih začina te s dodatkom nezaobilaznog čilija.
Recept se priprema od isključivo sastojaka biljnog porijekla te je idealno za vegane. Može se poslužiti kao predjelo, ali i kao prilog glavnom jelu uz pečeno meso na roštilju.
Za pripremu variva možete iskoristiti suhi grah koji treba namočiti večer prije termičke obrade. No ako želite skuhati fino jelo u manje od pola sata, upotrijebite već kuhani grah iz konzerve.
Sastojci za marokansko varivo od graha:
1 konzerva bijelog graha od 400 g
125 ml povrtnog temeljca
5-6 češnja češnjaka
3 rajčice
2 čajne žličice kurkume u prahu
1 luk
1 žlica koncentrata rajčice
1 čajna žličica dimljene crvene paprike u prahu
1 čajna žličica kumina
½ čajne žličice pahuljica čilija
sol i papar po želji
biljno ulje
svježe začinsko bilje po želji
Priprema marokanskog variva od graha:
Zagrijte malo ulja u većem loncu i na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dvije do tri minute.
Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko 30 sekundi.
Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
Dodajte nasjeckane rajčice i dobro promiješajte.
Dodajte kurkumu, papriku u prahu, kumin, pahuljice čilija, sol i papar. Dobro promiješajte.
Ubacite ocijeđeni kuhani grah i sve podlijte povrtnim temeljcem.
Kuhajte 10-ak minuta dok se okusi na sljube.
Poslužite s domaćim kruhom i začinite sa začinskim biljem po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer