Bledska kremšnita
(FOTO: Shutterstock)
Prhko, lisnato tijesto,fina žuta krema od jajai prozračni šlag. Upravo smo u nekoliko riječi opisali pravubledsku kremšnitu ili blejsku kremnu rezinu, nezaobilaznu slasticu, ako ste šmugnuli na vikend na Bled. Ako niste, nema razloga da ju ne isprobate u toplini vlastitog doma.Imamo i recept!
Sastojci za bledsku kremšnitu:
1 paket kora za kremšnite ili lisnatog tijesta
Za kremu:
7 jaja
350 g šećera
1 vanilin šećer
220 g brašna
1,5 l mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
sok 1 limuna
3 žlice ruma
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema bledske kremšnite:
Pripremite kore za kremšnite ili razvaljajte lisnato tijesto pa ga ispecite u pećnici te ga pustite da se potpuno ohladi i prerežite popola.
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjcima dodajte polovicu od ukupnog šećera (175 g).
U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa im pred kraj miksanja polako dodajte ostatak šećera (175 g).
Izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, rumom i limunovim sokom. Dodajte mu brašno i oko 200 ml od ukupne količine mlijeka.
U dubljoj posudi zavrijte ostatak mlijeka pa ga maknite s vatre i uz stalno miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Vratite na vatru i kuhajte oko 10 minuta, uz stalno miješanje, kako biste dobili gustu slastičarsku kremu.
U vruću kremu pažljivo umiješajte bjelanjke.
Koru za kremšnitu položite u dublji pleh za pečenje pa na nju izlijte kuhanu kremu, poravnajte je i pustite da se potpuno ohladi.
Na ohlađenu kremu dodajte tučeno slatko vrhnje, ravnomjerno razmažite i prekrijte drugom korom za kremšnite koju ste izrezali na komade. Oštrim nožem izrežite sve kremšnite pa ih pospite šećerom u prahu.
izvor: Pun kufer