Odmotana sarma
(FOTO: Shutterstock)
Kad se zaželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije "smotana", pokušajte se utješiti s ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine.
U originalnom receptu dolazi svježi kupus, ali ako ste više za poznati okus, slobodno ga zamijenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izbaciti i kopar koji se slatkastim okusom dobro veže uz svježi kupus, ali uz kiseli možda i nije potreba,
Sastojci za složenac od kupusa i mljevenog mesa:
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
450 g nemasne mljevene junetine
2 žuta luka, nasjeckanog
3 češnja češnjaka, nasjeckanog
500 ml goveđeg temeljca
430 ml passate od rajčice
200 g riže
sol
papar
1⁄2 čajne žličice mljevene paprike, podijeljeno
550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)
2 čajne žličice sušenog kopra
1⁄4 čajne žličice mljevene crvene paprike
335 g nasjeckanog cheddara
Priprema složenca od kupusa i mljevenog mesa:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Namastite lim dimenzija 23x33 centimetra.
Zagrijte 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk i pirjajte miješajući dok sve meso ne promijeni boju, a luk ne povene, oko 5 minuta.
Dodajte temeljac, passatu od rajčice, rižu, sol i papar, promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati i kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta, dok se riža ne skuha. Otklopite i maknite s vatre.
Zagrijte preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku i sol i papar. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Maknite s vatre.
Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog lima za pečenje. Na vrh stavite pola mesa pa zatim i pola sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.
Pecite oko 25 minuta, dok se sir sasvim ne otopi.
izvor: Pun kufer