Recept za složenac od kupusa i mljevene junetine

Odmotana sarma
(FOTO: Shutterstock)

21.11.2024. | 10:42 | Pun kufer
IZVOR: Pun kufer
Pregleda: 925

Kad se zaželite sarme u ono tužno doba godine kada su zalihe stare sarme nestale iz zamrzivača, a nova još nije "smotana", pokušajte se utješiti s ovim jednostavnim i zasitnim složencem od kupusa i mljevene junetine.

U originalnom receptu dolazi svježi kupus, ali ako ste više za poznati okus, slobodno ga zamijenite kiselim kupusom. U toj varijanti možete izbaciti i kopar koji se slatkastim okusom dobro veže uz svježi kupus, ali uz kiseli možda i nije potreba,

Sastojci za složenac od kupusa i mljevenog mesa:
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
450 g nemasne mljevene junetine
2 žuta luka, nasjeckanog
3 češnja češnjaka, nasjeckanog
500 ml goveđeg temeljca
430 ml passate od rajčice
200 g riže
sol
papar
1⁄2 čajne žličice mljevene paprike, podijeljeno
550 g kupusa, nasjeckanog (može i kiseli)
2 čajne žličice sušenog kopra
1⁄4 čajne žličice mljevene crvene paprike
335 g nasjeckanog cheddara


Priprema složenca od kupusa i mljevenog mesa:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Namastite lim dimenzija 23x33 centimetra.
Zagrijte 1 žlicu ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu i luk i pirjajte miješajući dok sve meso ne promijeni boju, a luk ne povene, oko 5 minuta.
Dodajte temeljac, passatu od rajčice, rižu, sol i papar, promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru, ali ne toliko da prestane krčkati i kuhajte uz povremeno miješanje 15 do 20 minuta, dok se riža ne skuha. Otklopite i maknite s vatre.
Zagrijte preostale 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kupus, kopar, mljevenu crvenu papriku i sol i papar. Kuhajte dok kupus ne omekša, 5 do 7 minuta. Maknite s vatre.
Polovicu kupusa rasporedite na dno pripremljenog lima za pečenje. Na vrh stavite pola mesa pa zatim i pola sira. Ponovite s preostalim kupusom, mesom i sirom.
Pecite oko 25 minuta, dok se sir sasvim ne otopi.


izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI