>
Pozega
8 srp.
25°C
9 srp.
18°C
10 srp.
23°C
11 srp.
23°C
12 srp.
26°C
13 srp.
29°C
14 srp.
30°C
>
Pozega
8 srp.
25°C
9 srp.
18°C
10 srp.
23°C
11 srp.
23°C
12 srp.
26°C
13 srp.
29°C
14 srp.
30°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za žarbo kocke

Žarbo kocke
(FOTO: Shutterstock)

2.9.2024. | 10:54 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 3487

Žarbo (Gerbeaud) kocke ili na mađarskom Zserbó szelet, još je jedan divan višeslojni kolač, koji se nekada često pripremao i u našim kućanstvima, posebno za blagdane.

Minimalno četiri sloja tijesta, kao i kod one češće mađarice s čokoladom, pitanje su časti, a nadjev je dopušteno malo izmijeniti, odnosno umjesto pekmeza od marelica koristiti onaj od šljiva. Onaj svečani štih daju orasi, a čokoladna glazura zaokružuje okus.

Iako morate sami napraviti tijesto, to ćete lako učiniti prema ovim detaljnim uputama, a pripremu olakšava i to što se čitav kolač prvo složi pa tek onda ispeče. Naravno, glazura ide na kraju, a na vama je – usprkos imenu kolača - hoćete li poslužiti žarbo kocke, "štange", "šnite" ili rombove.


Sastojci za žarbo kocke:


Za tijesto
500 grama brašna
250 grama maslaca
25 grama svježeg kvasca
1 cijelo jaje
2 žumanjka
1 žlica šećera
100 ml punomasnog mlijeka
naribana korica od 1/2 limuna
prstohvat soli

Za nadjev
150 grama mljevenih oraha
50 grama šećera u prahu
400 grama pekmeza od marelica

Za glazuru
100 g maslaca
4 žlice kakaa u prahu
4 žlice šećera
4 žlice vode

Priprema žarbo kocki:
U loncu zagrijte mlijeko da bude mlako, pa u njemu otopite 1 žlicu šećera i kvasac.
U velikoj zdjeli rukom pomiješajte brašno i maslac nasjeckan na kockice. Dobit ćete mrvičastu smjesu.
Dodajte cijelo jaje, 2 žumanjka, mlijeko s kvascem i šećerom, sol i limunovu koricu. Po potrebi dodajte još brašna.
Dobiveno tijesto oblikujte u četiri kugle, pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup (25x40 cm) i pospite ga brašnom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte prvu kuglu tijesta na veličinu kalupa pa je položite u njega.
Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom u prahu.
Prvu koru premažite trećinom džema od marelica i pospite trećinom smjese oraha i šećera.
Razvaljajte drugi dio tijesta, premažite ga pekmezom i pospite orasima, pa ponovite s trećim dijelom tijesta.
Četvrtom korom prekrijte kolač i stavite ga peći.
Pecite kolač 30 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju i ne ostaje na čačkalici.
Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi..
Za čokoladni preljev u manjoj posudi otopite maslac i dodajte kakao u prahu, šećera i vodu pa miješajte dok se šećer ne otopi i dok se smjesa ne zgusne.
Prelijte tortu čokoladnim preljevom. Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa narežite na kocke i poslužite.

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
KOLAČ
ŽARBO KOCKE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI