Žarbo kocke
(FOTO: Shutterstock)
Žarbo (Gerbeaud) kocke ili na mađarskom Zserbó szelet, još je jedan divan višeslojni kolač, koji se nekada često pripremao i u našim kućanstvima, posebno za blagdane.
Minimalno četiri sloja tijesta, kao i kod one češće mađarice s čokoladom, pitanje su časti, a nadjev je dopušteno malo izmijeniti, odnosno umjesto pekmeza od marelica koristiti onaj od šljiva. Onaj svečani štih daju orasi, a čokoladna glazura zaokružuje okus.
Iako morate sami napraviti tijesto, to ćete lako učiniti prema ovim detaljnim uputama, a pripremu olakšava i to što se čitav kolač prvo složi pa tek onda ispeče. Naravno, glazura ide na kraju, a na vama je – usprkos imenu kolača - hoćete li poslužiti žarbo kocke, "štange", "šnite" ili rombove.
Sastojci za žarbo kocke:
Za tijesto
500 grama brašna
250 grama maslaca
25 grama svježeg kvasca
1 cijelo jaje
2 žumanjka
1 žlica šećera
100 ml punomasnog mlijeka
naribana korica od 1/2 limuna
prstohvat soli
Za nadjev
150 grama mljevenih oraha
50 grama šećera u prahu
400 grama pekmeza od marelica
Za glazuru
100 g maslaca
4 žlice kakaa u prahu
4 žlice šećera
4 žlice vode
Priprema žarbo kocki:
U loncu zagrijte mlijeko da bude mlako, pa u njemu otopite 1 žlicu šećera i kvasac.
U velikoj zdjeli rukom pomiješajte brašno i maslac nasjeckan na kockice. Dobit ćete mrvičastu smjesu.
Dodajte cijelo jaje, 2 žumanjka, mlijeko s kvascem i šećerom, sol i limunovu koricu. Po potrebi dodajte još brašna.
Dobiveno tijesto oblikujte u četiri kugle, pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup (25x40 cm) i pospite ga brašnom.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte prvu kuglu tijesta na veličinu kalupa pa je položite u njega.
Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom u prahu.
Prvu koru premažite trećinom džema od marelica i pospite trećinom smjese oraha i šećera.
Razvaljajte drugi dio tijesta, premažite ga pekmezom i pospite orasima, pa ponovite s trećim dijelom tijesta.
Četvrtom korom prekrijte kolač i stavite ga peći.
Pecite kolač 30 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju i ne ostaje na čačkalici.
Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi..
Za čokoladni preljev u manjoj posudi otopite maslac i dodajte kakao u prahu, šećera i vodu pa miješajte dok se šećer ne otopi i dok se smjesa ne zgusne.
Prelijte tortu čokoladnim preljevom. Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa narežite na kocke i poslužite.
izvor: Pun kufer