Trik za kuhanje savršenih mahuna koje ćete htjeti jesti svaki dan ovog ljeta

FOTO: Shutterstock

30.6.2023. | 09:06 | Punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 12699

Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan.

To najbolje znajuu Armeniji, Etiopiji, Grčkoj i na Bliskom istoku,gdje su mahune glavne zvijezde vrlo sličnog jela, a koje je popularno pod imenima fassoulia,fossolia,fasolakiaikhoresht lubia sabz.

Riječ je zapravo omahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa.


Postoje mnoge varijante istog recepta u različitim zemljama –neki mahune pripremaju s mljevenom janjetinom, a drugi bez ijednog grama mesa. Odluka je na vama. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovih mahuna.


Sastojci za mahune u umaku od rajčice: 450 g svježih mahuna

200 gcherryrajčica

3 češnja češnjaka

3 žlice maslinova ulja

1 veći luk

1 žlica koncentrata rajčice

1 čili papričica

½ čajne žličice slatke paprike

½ čajne žličice kumina

½ čajne žličice korijandra sol i papar po želji

Priprema mahuna u umaku od rajčica: Očistite mahune i prepolovite ih. U većoj tavi zagrijte polovicu ulja pa na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Izvadite mahune iz tave. U tavu dodajte ostatak ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na tanke kriške. Pirjajte luk oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi. Dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu i pirjajte još nekoliko minuta. U tavu dodajtecherryrajčice, koje ste prerezali popola, i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i prepržite minutu-dvije. Vratite u tavu mahune. Posolite i popaprite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijandar i sve dobro promiješajte. Podlijte s malo vruće vode (ili zagrijanog temeljca), poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Poslužite toplo uz kuhanu rižu, pečeni krumpir ili tostiranu krišku kruha. Dobar tek!

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
TRIK
KUHANJE
MAHUNE
SASTOJCI
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI