FOTO: Shutterstock
Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan.
To najbolje znajuu Armeniji, Etiopiji, Grčkoj i na Bliskom istoku,gdje su mahune glavne zvijezde vrlo sličnog jela, a koje je popularno pod imenima fassoulia,fossolia,fasolakiaikhoresht lubia sabz.
Riječ je zapravo omahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa.
Postoje mnoge varijante istog recepta u različitim zemljama –neki mahune pripremaju s mljevenom janjetinom, a drugi bez ijednog grama mesa. Odluka je na vama. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju ovih mahuna.
Sastojci za mahune u umaku od rajčice: 450 g svježih mahuna
200 gcherryrajčica
3 češnja češnjaka
3 žlice maslinova ulja
1 veći luk
1 žlica koncentrata rajčice
1 čili papričica
½ čajne žličice slatke paprike
½ čajne žličice kumina
½ čajne žličice korijandra sol i papar po želji
Priprema mahuna u umaku od rajčica: Očistite mahune i prepolovite ih. U većoj tavi zagrijte polovicu ulja pa na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Izvadite mahune iz tave. U tavu dodajte ostatak ulja pa na njemu prepirjajte luk nasjeckan na tanke kriške. Pirjajte luk oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi. Dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu i pirjajte još nekoliko minuta. U tavu dodajtecherryrajčice, koje ste prerezali popola, i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i prepržite minutu-dvije. Vratite u tavu mahune. Posolite i popaprite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijandar i sve dobro promiješajte. Podlijte s malo vruće vode (ili zagrijanog temeljca), poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 minuta. Poslužite toplo uz kuhanu rižu, pečeni krumpir ili tostiranu krišku kruha. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)