Žute štangice: Recept za starinski kolač kojem ljubitelji oraha ne mogu odoljeti

FOTO: Shutterstock

29.8.2021. | 09:09 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 5322

Ponekad su najjednostavniji kolači najbolji. Dokazuju to i mnoge starinske slastice kojima se vraćamo iz godine u godinu, a jedna od njih su i žute štangice. Jednostavan biskvit od oraha u kombinaciji sa žutom glazurom mnoge odmah vraća u djetinjstvo.

BISKVIT:

- 4 bjelanjka
- 15 dag maslaca
- 15 dag šećera
- 10 dag brašna
- 15 dag oraha
- 1 prašak za pecivo


GLAZURA:


- 4 žumanjka
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilin šećer

PRIPREMA:

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Pravokutni protvan za pečenje premažite s malo maslaca i posipajte brašnom. Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom. Kada dobijete lijepu glatku smjesu, umiješajte orahe. Razdvojite bjelanjke od žutanjaka.

2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Zatim naizmjence u smjesu dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano i ručno kuhačom ili špatulom.

3. Smjesu izlijte u pripremljeni protvan, poravnajte špatulom ili žlicom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 20 i 25 minuta, dok biskvit ne porumeni na površini i ne odvoji se od rubova.

4. Dok se biskvit peče, pjenasto umutite žumanjke, šećer u prahu i vanilin šećer. Kada je kolač ispečen, izvadite ga van, prelijte s glazurom od žutanjaka i šećera te vratite u pećnicu. Odmah smanjite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite ga 5 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite kolač da se ohladi u njoj.

Dobar tek!

(Izvor: zadovoljna.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI