FOTO: Getty images
Ovaj recept za tortu od vanilije ne može biti jednostavniji, u njemu nisu maslac, jaja i mlijeko, a torta je mekana, pahuljasta i sočnapa nikada ne biste pogodili da ne jedete "obični" kolač od vanilije. Dapače, svakoj prilici u kojoj se očekuje torta, ova će savršeno pristajati. Možete je naravno ispeći i kao kolač i rezati na kocke, ili napraviti duplu količinu i – visinu.
Ova jednostavna torta verzija je takozvanih "depresivnih" torti koje su nastale tijekom Drugog svjetskog rata kada su resursi bili oskudni. I stvarno, sve sastojke koji će vam trebati sasvim sigurno imate kod kuće. Za pripremu vam trebaju samo mikser i desetak minuta, a torta će se peći oko pola sata.
Tortu najjednostavnije možete upotpuniti glazurom od tučenoga vrhnja u koje ćete po želji dodati malo šećera. Možete je ukrasiti i mrvicama kokosa, a savršeno će se slagati s voćnim sirupima i svježim sezonskim voćem.
Sastojci za tortu od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka:
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
230 g glatkog brašna
150 g granuliranog bijelog šećera
7 ml ekstrakta vanilije
80 ml biljnog ulja 240 ml vode
Priprema torte od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 23 centimetra obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i soli. Dodajte šećer i opet promiješajte. Dodajte vaniliju, ulje i pola vode. Nemojte dodavati cijelu količinu vode jer nećete moći zamijesiti tijesto. Miksajte dok tijesto ne postane glatko i bez grudica. Dodajte preostalu vodu i ponovno miksajte dok tijesto ne postane glatko. Ulijte tijesto u kalup za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok sredina ne bude pečena. Neka se kolač potpuno ohladi u kalupu prije rezanja ili stavljanja glazure.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)