(FOTO: Autor/Izvor Justso tasty.com)
Počastite sebe i ukućane i isprobajte nepogrešivu kombinaciju čokolade i karamel iznenađenja koje će se topiti u vašim ustima.Čokolada i karamela savršen su spoj, a kad se nađu u torti Davida Lebovitza, užitak je zajamčen. Isprobajte ovaj vikend tortu s čokoladom i karamel iznenađenjem koje će se topiti u vašim ustima. Možete ju ukrasiti po želji, a uz dodatak kuglice sladoleda od vanilije dobit ćete pravu slatku fantaziju.
Sastojci:
200 g nezasoljenog maslaca, narezanog na kockice
230 g gorke ili poluslatke čokolade, nasjeckane½ šalice (70 g) brašna
3 žlice nezaslađenog kakao prah
Sastojci:
200 g nezasoljenog maslaca, narezanog na kockice
230 g gorke ili poluslatke čokolade, nasjeckane
½ šalice (70 g) brašna
3 žlice nezaslađenog kakao praha
¾ žličice praška za pecivo
2/3 + 1/3 šalice šećera
4 velika jaja, odvojena
½ žličice ekstrakta vanilije
1 žličica ekstrakta čokolade (opcionalno)
prstohvat soli
12 mekih kupovnih karamela, raspolovljenih
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Namastite kalup za torte (23 cm) i pospite brašnom ili kakao prahom i otresite višak. Preko kalupa postavite papir za pečenje.
2. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.
3. Otopite na pari čokoladu i maslac, miješajući dok ne postane glatka smjesa. Maknite s vatre i umiješajte 2/3 šalice šećera, žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt čokolade. Umiješajte suhe sastojke u smjesu s čokoladom dok se ne sjedine.
4. U većoj zdjeli na srednjoj brzini izmiksajte bjelanjke dok ne počnu dobivati gustoću. Dodajte sol i postepeno dodavajte 1/3 šalice šećera dok se bjelanjci ne zgusnu i smjesa ne postane kremasta i glatka. Pazite da ne miksate previše.
5. U smjesu s čokoladom lagano umiješajte 1/3 izmiksanih bjelanjaka, a zatim i ostatak i miješajte dok bijele linije više ne budu vidljive. Smjesu stavite u kalup i poravnajte vrh te postavite karamele, pazeći da ih ne stavljate uz rub kalupa.
6. Pecite 25 minuta. Sredina torte mora ostati mekana, a čačkalica kojom provjeravate mora izaći suha. Ohladite, izvadite iz kalupa i servirajte.
Ideje za serviranje: tortu možete ukrasiti šlagom ili servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili cimeta.
Izvor(:novilist.hr)