Gulaš od gljiva: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu


(FOTO: Getty Images)

18.10.2022. | 10:13 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2168

Najdraži dio jeseni - gljive! Skupljali bismo ih svaki dan, tražili u predivnim šarenim šumama i jeli na sto različitih načina. Jedan od najdražih i najjednostavnijih za pripremu je sigurno prema receptu za gulaš od gljiva.

Ako i niste "profi" gljivar čak ni amater, svejedno možete uživati u ovoj veličanstvenoj deliciji. U trgovinama će vas sastojci za ovaj recept stajati oko dvadesetak kuna, ovisno koliko vrsta gljiva odlučite spremiti u košaricu. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku ili imate partnera koji gljive ima u malom prstu.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.


Sastojci za gulaš od gljiva:
500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
200 ml povrtnog temeljca
50 ml crvenog vina
1 veća rajčica
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 žlice umaka od soje
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica brašna
1 žlica timijana
1 žlica sušene kadulje
sol i papar po želji
peršin za ukrašavanje
biljno ulje za pirjanje


Priprema gulaša od gljiva:
- Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.
- Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.
- Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.
- Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.
- Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta.6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.
- Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.
- Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.
- Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI