FOTO: Shutterstock
Curry je tradicionalno indijsko jelo koje se priprema na različite načine. Obično podrazumijeva neki izvor bjelančevina– poput mesa, ribe ili čak slanutka u finom umaku s mnoštvo tradicionalnih indijskih začina.
Curry se može napraviti i od cjenovno povoljnih namirnica poput luka i kuhanih jajakoje većina ima u svojem hladnjaku i smočnici.
Svaka indijska država (i kućanstvo) ima svoj recept za curry od kuhanih jaja, a koji se obično poslužuje uz kuhanu rižu i naan pogače. Mi vam donosimo najjednostavniji u nastavku teksta.
Sastojci za curry od kuhanih jaja i luka:
250 ml vode
70 ml kokosova vrhnja
5 kuhanih jaja
3 veće rajčice
2 luka
2 zelena kardamoma
1 čili papričica
1 lovorov list
1 manji štapić cimeta
1 čajna žličice nasjeckanog češnjaka
1 čajna žličica začinske mješavine garam masala
1 čajna žličica šećera
½ čajne žličice naribanog đumbira
½ čajne žličice čilija u prahu prstohvat mljevene kurkume
biljno ulje po želji sol po želji
Priprema curryja od kuhanih jaja i luka: Skuhajte jaja na uobičajeni način. Ogulite ih i stavite sa strane. U većoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu tostirajte začine – lovorov list, kardamom i cimet. Kada začini počnu ispuštati aromu dodajte luk narezan na kriške i komadiće svježeg čilija. Pirjajte sve zajedno par minuta dok luk ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckani češnjak i naribani đumbir, dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute. Dodajte nasjeckane rajčice i sve dobro promiješajte. Začinite s garam masalom, šećerom, kurkumom, čilijem u prahu i nešto soli. Kuhajte sve zajedno par minuta pa jelo podlijte s vodom.
Pokrijte lonac i kuhajte curry na laganoj temperaturi dok se umak ne zgusne. Pred kraj kuhanja u curry dodajte vrhnje i kuhana jaja. Pomiješajte i kuhajte još dvije do tri minute da se okusi prožmu. Poslužite curry s kuhanom rižom i/ili naanom. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)