Ovo je najjednostavniji domaći kruh koji možete napraviti, a ne trebate ga ni mijesiti

FOTO: Unsplash

9.11.2024. | 11:27 | Dobra hrana
IZVOR: Jutarnji.hr
Pregleda: 3966

U ovaj recept idu samo brašno, kvasac, sol i voda, a idealan je kako za pekare početnike tako i za one koji već imaju iskustva s pečenjem tijesta, kruha i peciva.

Premda u posljednje vrijeme pomalo vlada i zaluđenost izradom sourdough kruha i peciva, svi mi - ako ćemo biti potpuno iskreni - ponekad posegnemo za jednostavnijim rješenjima. Uostalom, kako ste mogli već čitati i na našem portalu, nije baš da svi imamo ruku za kiselo tijesto... A nerijetko, možda ste i sami iskusili, nam ni ne uspije onako kako smo priželjkivali i ranije iskusili. Ako vas to pomalo već deprimira, jer se svi hvale kako peku svoj kruh, ne dajte se obeshrabriti! Uvijek možete dati priliku i našim receptima, jer su provjereni, a uz samo malo volje, truda i prakse, sigurno će i vama ispasti onako kako bi trebali. Međutim, ako je kiselo tijesto kod vas ispucalo sve kredite, i za to ima rješenje - pronašli smo krajnje jednostavan recept sa suhim kvascem koji uspijeva baš svaki put, a ne morate ga čak ni mijesiti.




Čitajući gore spomenuti tekst o našim iskustvima u izradi kiselog kvasca i sourdough kruha, jedna se naša poznanica, inače vrlo sposobna i upućena kuharica, osvrnula na recept koji je svojevremeno pronašla u bespućima interneta te oduševljeno konstatirala kako ona, otkako ga je isprobala, kruh niti je kupila, niti je pomislila da bi ikad više prošla torturu zvanu "sourdough". U recept za domaći kruh, koji eto već mjesecima peče barem tri puta na tjedan, idu samo brašno, kvasac, sol i voda, a idealan je kako za pekare početnike tako i za one koji već imaju iskustva s pečenjem tijesta, kruha i peciva.


"Najbolje od svega, ovaj će domaći kruh također imati rupe kao da je riječ o kruhu od kiselog tijesta", ohrabruje nas. Malo nas je, doduše, zeznula jer nam nije dala točne omjere sastojaka, ali kaže kako kod ovog recepta "odokativna metoda" u potpunosti ima smisla. Dodaje, na oko pola kilograma brašna, bit će dovoljne 2 šalice vode i 1i½ žličica soli te jedna vrećica instant kvasca.



Prvi korak je pomiješati brašno, sol i kvasac, pa dodati toplu vodu i izmiješati. Tijesto, savjetuje, treba biti mokro, ljepljivo i zapravo neuredno. Tako pripremljeno tijesto ostavite na toplom da se diže 2, 3 sata. Tijesto će se udvostručiti i postati pjenasto uslijed reakcije kvasca, a što je manje brašna, tijesto će biti vlažnije, ali će imati i ljepše mjehure zraka te ćete dobiti prozračniji i ukusniji kruh.

Pećnicu zagrijte na 250 ºC i u nju stavite posudu u kojoj ćete peći kruh.



Drugi korak je pobrašniti radnu površinu na koju ćete kuhačom ili špatulom prebaciti tijesto iz zdjele. Pobrašnite potom i tijesto, pa pekarskom špatulom presavijte sva četiri kraja tijesta prema sredini. Sad privucite tijestu masni papir (papir za pečenje) i pogurajte štrucu kao da je rolate na njega te štrucu oblikujte po želji. Spojeni krajevi kruha trebaju sad biti položeni na papir za pečenje, a glatka strana kruha treba gledati prema gore.

Treći korak je smjestiti papir za pečenje zajedno s tijestom u zagrijani lim za pečenje ili posudu od lijevanog željeza, poklopiti i peći na temperaturi od 250 ºC oko 30 minuta.



Četvrti korak je otvoriti lonac i peći otklopljeno još oko 12 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu koru.
Peti korak je kruh izvaditi iz posude, skinuti s papira za pečenje i ostaviti da se 10-ak minuta odmori prije nego što ga narežemo.

OVDJE možete i sami pogledati kako se radi.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI