Maline, kokos i čokolada: Recept za prefine čupavce s marmeladom

FOTO: Shutterstock

5.4.2021. | 09:56 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2537

U Australiji čupavce obožavaju s marmeladom od jagoda ili malina, a odlični su i uz dodatak tučenog vrhnja ili sladoleda.

Meki biskvit koji miriše na vaniliju i kokos specijalitet je u Australiji gdje se naziva Lamington, a za razliku od naših čupavaca često sadrži i marmeladu od jagoda, malina ili nekog drugog, omiljenog voća. Odlični su i posluženi sa sladoledom i tučenim vrhnjem. Prije pripreme čupavaca na vrijeme izvadite maslac i jaja kako bi se stigli zagrijati na sobnu temperaturu.

Sastojci za čupavce s malinama:


125 g maslaca
220 g šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
3 jaja
260 g brašna
3,5 žličice praška za pecivo
125 ml mlijeka
Marmelada od malina 


Čokoladna glazura

80 g tamne čokolade
200 g mlijeka
30 g maslaca
180 g šećera u prahu
20 g kakao praha
4-5 žlica vruće vode
200 g komadića kokosa

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lim obložite papirom za pečenje.

2. U posudi prosijte brašno i prašak za pecivo. Na umjerenoj brzini miksajte omekšali maslac, vaniliju i šećer oko 2 minute pa dodajte jedno po jedno jaje miksajući nakon svakog dodavanja. Dodajte polovicu brašna pa polovicu mlijeka naizmjenično i postepeno miksajući pa ponovite postupak.

3. Ulijte tijesto u pripremljeni lim i pecite oko 25 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ostavite da se biskvit hladi na rešetci desetak minuta prije nego što ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi. Rubove ohlađenog biskvita obrežite nožem pa ga prepolovite horizontalno. Premažite biskvit džemom, spojite ga pa narežite na kocke koje stavite u zamrzivač na pola sata do sat kako bi se kasnije lakše obložile glazurom.

4. Za glazuru otopite čokoladu, maslac i mlijeko na pari pa zatim maknite posudu na stranu i umiješajte prosijani šećer u prahu i kakao. Na samom kraju dodajte vruću vodu. 

5. Usitnjeni kokos stavite na veliki duboki tanjur. Hvataljkama uhvatite komade biskvita pa ih umačite u glazuru i pustite da se višak glazure ocijedi. Zatim ih uvaljajte u kokos i ostavite na rešetci da se osuše. Ako glazura postane previše gusta umutite malo mlijeka ili vode. Ostavite čupavce da se stisnu na rešetci oko sat vremena ili ih stavite u hladnjak.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI