FOTO: Shutterstock
U hrvatskim kuharicama jagode se obično koriste u pripremi različitih voćnih salata, kolača i torti.No ovo slasno bobičasto voće koje je trenutno nalazi u sezoni možete sljubiti i sa slanim jelima.Posebno dobro slagat će se sa svinjetinom.
Svinjski kotleti s jagodama u balzamičnom octu neočekivano su sjajna kombinacija. Riječ je o jelu koje je savršeno sočno i ukusno, a priprema se tek s nekoliko sastojaka.
Sastojci za svinjske kotlete s jagodama:
4 kotleta s kostima debljine oko 2,5 centimetara
450 g svježih jagoda 65 ml balzamičnog octa
1 žlica smeđeg šećera
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje
Priprema svinjskih kotleta s jagodama: Posolite i popaprite kotlete s obje strane. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kotlete. Pecite ih 4-6 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja. Prebacite ih na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom. U istu tavu stavite očišćene jagode narezane na manje komade, balzamični ocat i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko tri do četiri minute. Dobro popaprite umak. Nastavite kuhati umak još tri do četiri minute. Poslužite pečene kotlete s pripremljenim umakom na bazi jagoda i balzamičnog octa. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)