FOTO: Shutterstock
Iskoristite sezonu jagoda i napravite ukusan desert bez previše muke i filozofiranja. Ova torta kao bazu koristi kupovne piškote,koje je po potrebi potrebno prelomiti kako bi se prilagodile kalupu u kojem pripremate slasticu.
Krema za tortu radi se od sira mascarponei vrhnja za šlag, a sve je obilno začinjeno s mnoštvo slasnih domaćih i svježih jagoda, koje je potrebno marinirati pola sata u balzamičnom octu prije korištenja.
Recept je vrlo jednostavan i namijenjen i najvećim slastičarskim amaterima. Najteži dio u postupku pak je čekanje da se torta ohladi i stisne.
Sastojci za tortu od jagoda i piškota:
750 svježih jagoda
500 g vrhnja za šlag
450 gmascarponea
100 g bijelog šećera
30-ak piškota
4 čajne žlice balzamičnog octa
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema torte od jagoda i piškota: Operite i očistite jagode. Dio ostavite za ukras na torti – otprilike njih 10-ak, a ostatak narežite na kriške i pomiješajte s balzamičnim octom. Pustite da se jagode mariniraju u balzamičnom octu oko pola sata. Obložite dno okruglog kalupa za pečenje papirom za pečenje. Dno kalupa prekrijte piškotama u jednom ravnomjernom sloju. Iskidajte piškote na manje komade kako biste si olakšali taj posao. Prepolovite ostatak piškota i poslažite ih jednu do druge oko ruba kalupa. Mascarponeostavite na sobnoj temperaturi barem pola sata pa ga izmiksajte s vrhnjem za šlag i šećerom u jednu glatku smjesu. U kremu dodajte ekstrakt od vanilije. Premažite pola kreme preko pripremljenih piškota. Preko kreme stavite marinirane jagode. Ostatak kreme premažite preko mariniranih jagoda. Stavite tako pripremljenu tortu u hladnjak preko noći da se stisne.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)