>
Pozega
17 lip.
23°C
18 lip.
28°C
19 lip.
30°C
20 lip.
25°C
21 lip.
25°C
22 lip.
25°C
23 lip.
27°C
>
Pozega
17 lip.
23°C
18 lip.
28°C
19 lip.
30°C
20 lip.
25°C
21 lip.
25°C
22 lip.
25°C
23 lip.
27°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Odličan recept za domaće Jaffa kekse


(FOTO: index.recepti.hr)

4.4.2022. | 08:44 | index.recepti.hr
IZVOR: index.recepti.hr
Pregleda: 1280

Sastojci:

Žele od naranče 
60 g šećera 
1 žlica narančine korice 
3 listića želatine 
100 ml cijeđenog soka od naranče 
120 ml vode
Keksi 
40 g narezanog maslaca sobne temperature 
60 g šećera u prahu 
10 g glatkog brašna 
10 g oštrog brašna 
40 g mljevenih badema 
¼ žličice korice naranče 
2 bjelanjka 
Prstohvat soli

Čokoladni sloj 
120 g nasjeckane tamne čokolade 


Priprema:


Žele od naranče
1. Sjedinite sastojke
Da biste napravili žele, u manjem loncu sjedinite šećer, koru od naranče i vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta dok polovica tekućine ne ispari. 

 2. Otopite želatinu
U međuvremenu obložite kvadratni lim od 18 cm prozirnom folijom, a listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom na 5 minuta.

 3. Procijedite sirup
Sirup sklonite s vatre i procijedite kroz sito. Želatinu dobro ocijedite, ubacite u topli sirup i miješajte dok se ne otopi. Dodajte sok od naranče, promiješajte i ulijte u pripremljeni lim. 

 4. Ohladite
Ohladite 2 sata ili dok se želatina ne stvrdne. 

Keksi
5. Napravite smeđi maslac
Kako bi dobili smeđi maslac, stavite ga u tavu sa svjetlijim dnom i zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte, maslac će se početi lagano pjeniti i dobivati boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postat će zlatno smeđe boje. Sklonite s vatre i prebacite u posudu otpornu na toplinu. Pričekajte da se maslac u potpunosti ohladi. 

 6. Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 

 7. Premažite kalup za muffine
Izmjerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a s ostatkom premažite kalup za muffine s 12 rupa. 

 8. Sjedinite suhe sastojke
U posudu prosijajte šećer i brašno, a zatim umiješajte mljevene bademe i koricu naranče.

 9. Promiješajte sastojke
Bjelanjke mikserom umutite u lagani i prozračni snijeg pa dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte i sol i ohlađeni smeđi maslac te pomiješajte sastojke u gustu smjesu.

 10. Pecite
Ravnomjerno podijelite smjesu u kalup za muffine i pecite 9 do 12 minuta ili dok keksi ne budu lagano zlatne boje i čvrsti na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti. 

 11. Izrežite žele
Kad se žele stegne, izrežite ga pomoću okruglog rezača promjera 4 cm. Izrezani žele pažljivo poslažite na ravnu stranu svakog keksa. 

Čokoladni sloj
12. Otopite čokoladu
Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. 

13. Prelijte čokoladom
Pažljivo prelijte 1 do 2 žličice otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh cijelog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne prije posluživanja. 

(IZVOR: www.index.recepti.hr)


VIŠE NA TEMU:
KOLAČ
HRANA
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI