>
Pozega
5 srp.
30°C
6 srp.
34°C
7 srp.
29°C
8 srp.
22°C
9 srp.
21°C
10 srp.
21°C
11 srp.
24°C
>
Pozega
5 srp.
30°C
6 srp.
34°C
7 srp.
29°C
8 srp.
22°C
9 srp.
21°C
10 srp.
21°C
11 srp.
24°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Odličan recept za domaće Jaffa kekse


(FOTO: index.recepti.hr)

4.4.2022. | 08:44 | index.recepti.hr
IZVOR: index.recepti.hr
Pregleda: 1306

Sastojci:

Žele od naranče 
60 g šećera 
1 žlica narančine korice 
3 listića želatine 
100 ml cijeđenog soka od naranče 
120 ml vode
Keksi 
40 g narezanog maslaca sobne temperature 
60 g šećera u prahu 
10 g glatkog brašna 
10 g oštrog brašna 
40 g mljevenih badema 
¼ žličice korice naranče 
2 bjelanjka 
Prstohvat soli

Čokoladni sloj 
120 g nasjeckane tamne čokolade 


Priprema:


Žele od naranče
1. Sjedinite sastojke
Da biste napravili žele, u manjem loncu sjedinite šećer, koru od naranče i vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta dok polovica tekućine ne ispari. 

 2. Otopite želatinu
U međuvremenu obložite kvadratni lim od 18 cm prozirnom folijom, a listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom na 5 minuta.

 3. Procijedite sirup
Sirup sklonite s vatre i procijedite kroz sito. Želatinu dobro ocijedite, ubacite u topli sirup i miješajte dok se ne otopi. Dodajte sok od naranče, promiješajte i ulijte u pripremljeni lim. 

 4. Ohladite
Ohladite 2 sata ili dok se želatina ne stvrdne. 

Keksi
5. Napravite smeđi maslac
Kako bi dobili smeđi maslac, stavite ga u tavu sa svjetlijim dnom i zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte, maslac će se početi lagano pjeniti i dobivati boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postat će zlatno smeđe boje. Sklonite s vatre i prebacite u posudu otpornu na toplinu. Pričekajte da se maslac u potpunosti ohladi. 

 6. Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 

 7. Premažite kalup za muffine
Izmjerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a s ostatkom premažite kalup za muffine s 12 rupa. 

 8. Sjedinite suhe sastojke
U posudu prosijajte šećer i brašno, a zatim umiješajte mljevene bademe i koricu naranče.

 9. Promiješajte sastojke
Bjelanjke mikserom umutite u lagani i prozračni snijeg pa dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte i sol i ohlađeni smeđi maslac te pomiješajte sastojke u gustu smjesu.

 10. Pecite
Ravnomjerno podijelite smjesu u kalup za muffine i pecite 9 do 12 minuta ili dok keksi ne budu lagano zlatne boje i čvrsti na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti. 

 11. Izrežite žele
Kad se žele stegne, izrežite ga pomoću okruglog rezača promjera 4 cm. Izrezani žele pažljivo poslažite na ravnu stranu svakog keksa. 

Čokoladni sloj
12. Otopite čokoladu
Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. 

13. Prelijte čokoladom
Pažljivo prelijte 1 do 2 žličice otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh cijelog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne prije posluživanja. 

(IZVOR: www.index.recepti.hr)


VIŠE NA TEMU:
KOLAČ
HRANA
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Planirate li ove godine na godišnji odmor na more?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI