Portugal na tanjuru: Recept za odreske nakon kojih nitko ne ostaje gladan

FOTO: Shutterstock

12.5.2023. | 08:16 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1199

U Portugalu sigurno nećete ostati gladni. Zemlja u kojoj je sasvim normalno naručiti sendvič od svinjetine, kobasice, šunke i sira u umaku od rajčice i piva (Francesinha), na jelovniku ima i odrezak s jajetom pečenim na oko, prženim krumpirićima i rižom.

Bitoque potječe iz Beire u Portugalu i u prošlosti se radio isključivo od tankih junećih odrezaka, no danas je i svinjetina dobrodošla. Česta opcija za ručak nađe se i u restoranima brze hrane po cijeni od oko pet eura, a vjerujemo i da je čest izbor nakon dugih večeri s puno alkohola. Najčešće ćete naići na ramstek kojem slast daje pasta od crvene paprike -massa de pimentão.Pasta se nerijetko dodaje i u marinadu kako bi meso imalo karakterističnu aromu.

Sastojci za bitoque:


4 juneća (ili svinjska) odreska
1 žlica masse de pimentão (pasta od crvene paprike)
ulje za prženje
15 g maslaca
120 ml suhog bijelog vina


Za rižu

1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinovog ulja
300 g riže
1,25 l vruće vode
½ žličice crnog papra, sol

I još:

8 srednjih krumpira
4 jaja

Priprema bitoquea: Odreske začinite solju, paprom i pastom od paprike pa ostavite pola sata poklopljeno u hladnjaku. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Odreske ispecite na ulju s obje strane pa dodajte maslac i ulijte bijelo vino. Reducirajte umak i držite na toplom. Krumpir ogulite i operite pa ga narežite na tanke ili deblje štapiće (po ukusu). Ponovno ih operite i temeljito osušite čistom krpom. U velikom loncu ili fritezi zagrijte veliku količinu ulja pa pržite krumpir u nekoliko tura, 7-8 minuta. Ostavite da se ohladi, dok pripremate ostalo. Krumpiriće ćete još jednom trebati ispržiti, tempirajte tako da ih poslužite tople. Popržite luk i češnjak na maslinovom pa dodajte rižu i papar. Dobro promiješajte i pirjajte par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kipuću vodu i posolite. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok riža ne upije svu tekućinu. Jaja ispecite na oko pa ih posolite i popaprite. Krumpiriće ispržite u vrućem ulju oko 3 minute, tako da budu hrskavi, ali ne i tvrdi. Zatim ih posolite. Poslužite meso s rižom, krumpirićima i prženim jajima te prema želji, salatom.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
BITOQUE
ODREZAK
RECEPT
SASTOJCI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na drugi krug lokalnih izbora u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI