Salata leća i povrće
(FOTO: Getty Images)
Leća je vrlo hranjiva namirnica, bogata proteinima i tako dobro funkcionira u raznim jelima. Zimi je volimo u varivima, a ljeti je najukusnija u osvježavajućim salatama. Osim proteina, leća sadrži i vlakna, mineralne i vitamine pa bismo ju trebali uvrstiti u prehranu.
U nastavku možete pronaći recept za ukusnu salatu s lećom, tunjevinom i povrćem.
Salata od leće – sastojci:
300 g leće (suhe ili konzervirane)
1 veća paprika
2 rajčice
1 ljubičasti luk
200 g tunjevine u vlastitom soku
1 mrkva
Za dresing:
120 ml maslinova ulja
Sok dva limuna
Peršin
Sol
Salata od leće – priprema:
Ako koristite suhu leću namočite je preko noći pa kuhajte u slanoj vodi oko sat vremena. Ako nemate vremena možete koristiti i konzerviranu leću koju treba isprati pod mlazom hladne vode.
Papriku, rajčicu i luk narežite na sitne kockice, a mrkvu naribajte.
Leći dodajte tunjevinu i narezano povrće.
Pripremite dresing tako da pomiješate sve sastojke. Prelijte ga preko salate i sve dobro promiješajte.
Ohladite prije jela.
Savjet: Tunjevinu možete preskočiti ili pak zamijeniti pilećim prsima koje ste izrezali na kockice i prepržili na malo maslinova ulja. Za dodatnu svježinu u salatu možete dodati i pola kisele jabuke izrezane na kockice koja se odlično slaže s lećom.
izvor: zadovoljna.hr