Recept za lungić u kremastom umaku s gljivama

Lungić u umaku od gljiva
(FOTO: Shutterstock)

20.7.2024. | 08:58 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 4750

Mørbradgryde je danski specijalitet koji obuhvaća komade pečenog svinjskog filea posluženog u kremastom umaku sa špekom i gljivama.

U nekim varijantama prihvatljivo je čak dodati i hrenovke – vjeruje se da se ovaj jeftiniji mesni proizvod u prošlosti ubacivao u jelo zajedno s fileom kako bi smanjio ukupni trošak, a povećao volumen te nahranilo više gladnih usta.

Mørbradgryde se u danskim domovima česti priprema za nedjeljni ručak, ali i svaki put kada se želi pojesti nešto fino, utješno i zasitno. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovo kompleksno jelo.


Sastojci:
500 g svinjskog filea
400 g šampinjona
400 g rajčice
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g špeka
1 velika mrkva
1 stapka celera
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 pileća kocka za juhu
1 čajna žličica sušenog timijana
1 čajna žličica slatke paprike u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje po želji


Priprema:
Narežite file na medaljone debljine oko 2,5 centimetara. Posolite ih i popaprite s obje strane.
Ostavite ih da dosegnu sobnu temperaturu.
Zagrijte veću tavu ili lonac pa ispecite komadiće špeka dok ne postanu hrskavi.
Izvadite špek iz tave, a na preostaloj masnoći popržite svinjske medaljone. Pecite ih na jakoj vatri oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Uklonite ih iz tave i stavite sa strane zajedno s ispečenim špekom.
Narežite šampinjone na deblje kriške i prepirjajte s nešto soli i papra. Pirjajte ih dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. I gljive izvadite iz tave i stavite sa strane.
U tavu dodajte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Začinite s timijanom i slatkom paprikom. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša.
Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
U tavu dodajte nasjeckane rajčice, lovorov list i kocku za juhu. Pomiješajte sve zajedno.
Vratite u tavu špek, svinjetinu i gljive.
Dodajte vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte.
Kuhajte sve zajedno dvadesetak minuta, odnosno dok se svinjetina termički ne obradi do kraja.
Začinite jelo sa solju i paprom po želji.
Poslužite svinjetinu u kremastom umaku s prilogom po želji. Dobar tek!

izvor: Pun kufer



VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
LUNGIĆ
UMAK
GLJIVE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI