Lungić u umaku od gljiva
(FOTO: Shutterstock)
Mørbradgryde je danski specijalitet koji obuhvaća komade pečenog svinjskog filea posluženog u kremastom umaku sa špekom i gljivama.
U nekim varijantama prihvatljivo je čak dodati i hrenovke – vjeruje se da se ovaj jeftiniji mesni proizvod u prošlosti ubacivao u jelo zajedno s fileom kako bi smanjio ukupni trošak, a povećao volumen te nahranilo više gladnih usta.
Mørbradgryde se u danskim domovima česti priprema za nedjeljni ručak, ali i svaki put kada se želi pojesti nešto fino, utješno i zasitno. Mi vam donosimo najjednostavniji recept za ovo kompleksno jelo.
Sastojci:
500 g svinjskog filea
400 g šampinjona
400 g rajčice
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g špeka
1 velika mrkva
1 stapka celera
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 pileća kocka za juhu
1 čajna žličica sušenog timijana
1 čajna žličica slatke paprike u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje po želji
Priprema:
Narežite file na medaljone debljine oko 2,5 centimetara. Posolite ih i popaprite s obje strane.
Ostavite ih da dosegnu sobnu temperaturu.
Zagrijte veću tavu ili lonac pa ispecite komadiće špeka dok ne postanu hrskavi.
Izvadite špek iz tave, a na preostaloj masnoći popržite svinjske medaljone. Pecite ih na jakoj vatri oko dvije minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Uklonite ih iz tave i stavite sa strane zajedno s ispečenim špekom.
Narežite šampinjone na deblje kriške i prepirjajte s nešto soli i papra. Pirjajte ih dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. I gljive izvadite iz tave i stavite sa strane.
U tavu dodajte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Začinite s timijanom i slatkom paprikom. Pirjajte povrće oko pet minuta dok ne omekša.
Ubacite nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
U tavu dodajte nasjeckane rajčice, lovorov list i kocku za juhu. Pomiješajte sve zajedno.
Vratite u tavu špek, svinjetinu i gljive.
Dodajte vrhnje za kuhanje i sve dobro promiješajte.
Kuhajte sve zajedno dvadesetak minuta, odnosno dok se svinjetina termički ne obradi do kraja.
Začinite jelo sa solju i paprom po želji.
Poslužite svinjetinu u kremastom umaku s prilogom po želji. Dobar tek!
izvor: Pun kufer