Mekane kiflice
(FOTO: Getty Images)
Roštilj ne može proći bez mekanog i podatnog peciva. Ako ste planirali iznenaditi drage ljude na druženju u prirodi, provjerite jednostavni recept za mekane kifle u koje možete ubaciti roštilj – kobasicu, salatu i umake i pripremiti neodoljivi prvomajski sendvič.
Brze kiflice – sastojci:
1 kg glatkog brašna
15 g suhog kvasca
100 ml mlake vode
1 žlica soli
500 ml mlakog mlijeka
150 ml ulja
Za premaz:
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
Sol
Dodatno:
Sezam
Brze kiflice – priprema:
U dubokoj posudi prosijati brašno, dodati sol pa dobro promiješati. Napraviti malu udubinu u sredini. Dodati suhi kvasac i zaliti s malo tople vode pa lagano promiješati. Ostaviti oko pet minuta kako bi se kvasac aktivirao pa dodati mlijeko i ulje i zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto prekriti folijom ili krpom pa ostaviti na toplom oko pola sata.
Nakon pola sata premijesiti tijesto pa ostaviti da odmara sat vremena.
Tijesto podijeliti na 30 jednakih kuglica. Ako želite da kiflice budu jednake svaku kuglicu izvažite.
Razvaljajte kuglicu pa zarolajte kiflicu.Posložite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, pokrite ih krpom i ostavite na toplom još pola sata.
Pomiješajte jaje, sol i vrhnje za kuhanje, premažite kiflice i pospite sezemom.
Pecite kiflice oko pola sata u pećnici zagrijanoj za 200 stupnjeva.
Savjet:
Kiflice pripremljene na ovaj način odlične su za sendvič, a roštilj će u njima biti još ukusniji. Ako ne želite prazne kiflice, možete ih puniti nadjevom po želji, a zrnati sir jedna je od najukusnijih opcija.
Ovaj je recept pogodan za velika druženja. Ako će vam 30-ak kiflica biti previše – slobodno prepolovite sastojke.
izvor: zadovoljna.hr