Ragu od svinjetine
(FOTO: Shutterstock)
Tajna slasti mesnog ragua je u dugom kuhanju dok se ne mirisi i okusi ne povežu, a meso ne omekša. Iako je na ovo jelo koje potječe iz Italije potrebno potrošiti nešto vremena, mesni ragu ne traži komplicirane sastojke niti tehnike.
Ragu poslužite s tjesteninom, poput širokih rezanaca, pospite parmezanom i bosiljkom pa uživajte.
Sastojci za ragu od svinjetine:
350 g tjestenine
200 g mljevene svinjetine
600 g pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1 mrkva
1 luk
2 dl crnog vina
ribani parmezan
svježi bosiljak
sol, papar
Priprema:
Stavite veliku tavu na štednjak s malo maslinovog ulja.
Očistite i nasjeckajte mrkvu i luk te ih dodajte u tavu. Pirjajte na laganoj vatri 4-5 minuta dok ne omekšaju.
Dodajte mljevenu svinjetinu i malo pojačajte vatru; dobro je zapecite, miješajući kuhačom nekoliko minuta, a zatim ulijte vino i pustite da ispari.
Smanjite vatru, dodajte koncentrat rajčice i prstohvat papra, miješajući konstantno kako bi meso dobro upilo sve sastojke.
Ulijte pasiranu rajčicu, djelomično poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata, povremeno dodajući malo kipuće vode ili temeljca. Kušajte i posolite prema ukusu.
Skuhajte tjesteninu i pomiješajte je s raguom u tanjurima. Ukrasite s nekoliko listova bosiljka i ribanim parmezanom te poslužite.
izvor: Pun kufer