Recept za zapečeni kaubojski grah s mljevenim mesom

FOTO: Getty images

6.1.2021. | 11:31 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2010

Kaubojski grah varijacija je na temu meksičkog chilli con carnea i idealno spaja grah s mljevenim i suhim mesom. Posebnu slast dobiva pečenjem u pećnici, a poželite li – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posipati krušnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.

Dobar odabir suhog graha za pripremu jest mesnati i kremasti putrek, no ako vam se žuri, poslužit će i onaj iz konzerve.

Zaprška nije nužna, no ako je volite, popržite žlicu brašna na masti ili ulju i dodajte crvene paprike. Neki kuhari dodaju u zapršku i nasjeckani češnjak. Podlijte tekućinom od graha pa vratite u lonac. 


Poželite li, grah možete zgusnuti i mješavinom brašna, soli i mlake vode; umutite je u grah pa kuhajte dok se ne zgusne. Kaubojski grah odlično se slaže s najhrskavijim domaćim krumpirom iz pećnice.


Sastojci za kaubojski grah:

300 g suhog graha
1 dimljena kobasica
150 g mljevenog mesa
250 g suhih rebra, po želji i slanina
1 velika glavica luka
1 mrkva
1 lovorov list
manji korijen celera
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličice ljute crvene paprike
1 ljuta papričica
sol, papar

Priprema:

1. Grah namočite preko noći, sutradan ga prokuhajte i prvu vodu prolijte. 

2. Suha rebra narežite na nekoliko manjih komada i s kobasicama skuhajte u zasebnom loncu. Sačuvajte vodu u kojoj su se rebra kuhala.

3. Popržite nasjeckani luk pa dodajte mljeveno meso i pržite desetak minuta. Ako ste se odlučili dodati i slaninu, popržite je zajedno s mesom

4. Dolijte tople vode od suhog mesa te dodajte grah, korijen celera, lovorov list, mrkvu, celer i papar u zrnu pa kuhajte dok ne omekša i ispari višak tekućine.

5. Desetak minuta prije kraja dodajte ljutu papričicu, mljevenu papriku i koncentrat rajčice te pirjajte još 10 min. Prema potrebi posolite.

6. Izlijte grah u zdjelu za pečenje pa dodajte narezana rebra i kobasice. Pecite ga na 180 stupnjeva 20 minuta.

 

(Izvor: Punkufer.hr)


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
RUČAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI