FOTO: Shutterstock
Hladne salate na bazi kuhane tjestenine, pečene piletine i povrća nisu nikakva novina u kulinarskom svijetu. No ako želite podariti dodatnu dubinu okusa ovom relativno jednostavnom jelu promijenite dressing koji koristite.
Umjesto tradicionalnih preljeva od majoneze, vrhnja ili maslinova ulja – napravite umak nadahnut azijskim okusima. Pomiješajte maslac od kikirikija s tostiranim sezamovim uljem, rižinim octom i umakom od soje i još pokojim sastojkom kako biste dobili fantastičan preljev za salatu.
U receptu možete iskoristiti bilo koju vrstu tjestenine imate kod kuće. Posebno lijepo, pak, izgledat će hladna salata napravljena od fusillija (hrv. svrdla). U nju možete staviti bilo koju vrstu povrća – od kockica svježeg krastavaca, paprike i rajčice, preko mrkvi do tanko narezanog kupusa.
Sastojci za salatu:
700 g pilećih prsa bez kosti
450 g fusilli tjestenine
3 žlice umaka od soje
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
1 limeta 1 žlica naribnog svježeg đumbira
1 žlica smeđeg šećera
1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja povrće po želji (svježi kupus, mrkva, krastavci paprika)
prženi kikiriki za posipanje
Sastojci za umak:
125 g glatkog maslaca od kikirikija
90 ml tople vode
2 češnja češnjaka
1 žlica umaka od soje
1 žlica rižina octa
1 čajne žličica ljutog umaka
1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
½ žlice naribanog svježeg đumbira sok
½ limete sezamove sjemenke
Priprema hladne salate od tjestenine: Napravite marinadu za piletinu od tri žlice umaka od soje, dvije žlice maslinova ulja, jedne čajne žličice tostiranog sezamovog ulja, svježe iscijeđenog soka jedne limete, naribanog đumbira i sitno nasjeckanog češnjaka, te smeđeg šećera. Dobro sve promiješajte pa stavite piletinu u marinadu na barem pola sata u hladnjak. Idealno bi bilo ostaviti piletinu da se marinira nekoliko sati. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
Ocijedite tjesteninu i ostavite četvrtinu šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala sa strane. Na tavi prepecite mariniranu piletinu – pecite meso oko osam minuta sa svake strane odnosno dok najdeblji dio u unutrašnjosti piletine ne dosegne 73 Celzijeva stupnja. Pustite da pečena piletina odmori pet minuta, pa je prerežite na manje komade. Napravite preljev za tjesteninu od maslaca od kikirikija, umaka od soje, rižina octa, tostiranog sezamovog ulja, svježeg đumbira, soka limete i tople vode. Vratite fusille u lonac u kojem se kuhala tjestenina, ubacite narezanu pečenu piletinu i sve zajedno prelijte dressingom na bazi maslaca od kikirikija. Ako je preljev pregust dodajte i malo sačuvane vode u kojoj se kuhala tjestenina. U salatu dodajte povrće po želji i nešto svježeg začinskog bilja poput peršina ili korijandera. Salatu poslužite toplu ili hladnu – po želji s nešto prženog kikirikija. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)