FOTO: Getty Images
Nakon dugačkog puta ili pijanke, ponekad je sasvim dovoljno za sreću pojesti tanjur fine, domaće juhe...
Mirisna rajčica, dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine talijanske juhe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru. Osvježavajući limun, papar i chilli čine je i praktičnim lijekom protiv mamurluka ili specijalitetom koji vraća energiju nakon dugačkog putovanja i suhe hrane.
Sastojci za talijansku juhu:
4 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk
2 srednje mrkve
1 mali komadić korijena celera
1 žlica paste od rajčice
2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krumpir, tikvice, grašak ili prema želji)
4 češnja češnjaka
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog timijana
1 velika konzerva pelata
700 ml povrtnog temeljca
2 šalice vode
1 žličica morske soli
1 žlica limunova soka
1 žličica šećera
2 lovorova lista
1 prstohvat chillija u pahuljicama
2 prstohvata svježe mljevenog papra
1 šalica sitne tjestenine
100 g parmezana
Priprema:
1. Zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od rajčice i prstohvat soli te miješajte koju minutu.
2. Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
3. Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.
4. Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.
5. Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu žlicu maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte papra. Izvadite juhu u tanjure i pospite ribanim parmezanom.
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)