FOTO: Srednja.hr
Postoji jedan svakodnevni kuhinjski predmet oko čijeg imena se vode burne rasprave. Radi se o velikoj i dugačkoj žlici s polukuglastim dijelom uz pomoć koje vadimo juhu ili varivo.Iako se prema standardnom hrvatskom jeziku grabilica za juhu naziva zaimača, taj izraz rijetko se koristi. U različitim dijelovima Hrvatske postoji mnoštvo naziva za ovaj predmet koji otkrivaju svu raznolikost i bogatstvo hrvatskog jezika.
Na Facebook stranici Teška lingvistika pronašli smo zanimljivu kartu koja pokazuje rasprostranjenosti različitih naziva u pojedinim dijelovima Hrvatske. Pa krenimo redom, čime sve ljudi grabe juhu diljem Hrvatske?
U Gorskom kotaru, Lici i na Kvarneru za vađenje juhe koristi se palj, paljak, paj, pajić, puljača, puljačica…
U sjevernoj i srednjoj Hrvatskoj u zdjeli za juhu nalazi se šeflja, šefarka, šeflenka, šefla, šafarka, šieflja…
U istočnom dijelu Hrvatske upotrebljavaju se izrazi kutljača, kutlača, kutlač, juharnik, jušnjača, supjera, sevarka, grabilica, grabljača…
Kaciola, kacjol, kaciol, karciola, karcivola, kačola, kacivola, kačica možete čuti na obalnom području Hrvatske, od sjevera Istre do Dubrovačkog područja.
Čime vi grabite juhu? Ako poznajete još koji naziv za ovaj predmet, pišite u komentare!
Izvor: https://likaclub.eu