(FOTO: Shutterstock)
Treba li nekome izgovor za guštanje u palačinkama? Naravno da ne jer dolaze u svim oblicima i s brojnim kombinacijama sastojaka, ali Svjetski dan palačinki koji se danas obilježava može poslužiti kao povod da zagrijemo tave. Svjetski dan palačinki pada na pokladni utorak, a u Britaniji se održava još od 15. stoljeća. Navodno je za sve „kriva“ žena iz gradića Olney koja je dan prije posta odlučila ispeći hrpu palačinki. Zaboravila je na vrijeme i tek kad je začula crkvena zvona izjurila je iz kuće na misu. Toliko se žurila da je ostala u pregači i zabunom ponijela tavu u ruci.
Nije ni slutila da će te postati prva kandidatkinja u britanskoj utrci palačinki. Od tog dana Britanci organiziraju utrku dugačku 388 metara. Utrkuju se žene starije od šesnaest godina, obučene kao kuharice s tavama u ruci. Nakon starta i prije cilja moraju okrenuti palačinku u tavi.
Utrke palačinki održavaju se diljem svijeta, baš kao i druga natjecanja, poput onog u bacanju palačinki u vis. Oni koji nisu toliko ambiciozni, na Svjetski dan palačinki ostaju kod kuće, druže se s prijateljima i obitelji, uživaju u omiljenom jelu i "utrkuju" se tko će ih smazati više.
Bijele, crne, s rupicama, zapečene, slane, osvježavajuće, bez pšeničnog brašna ili mlijeka, u paleti bezbrojnih recepata svatko može pronaći nešto prema ukusu, a za dodatnu inspiraciju zavirite i u našu galeriju.
Oreo torta od palačinki
Povezane kremom i naslagane jedna na drugu, palačinke se lako pretvaraju u tortu dostojnu svakog druženja.
Dose bez brašna
Izbjegavate li brašno? Nema problema, potražite inspiraciju u indijskoj kuhinji pa ispecite meke i prozračne dose.
Kobasice u tijestu za palačinke
Ne okreće li vam se palačinka za palačinkom u tavi, pripremite tijesto i kobasice pa provjerite zašto Britanci obožavaju jelo neobičnog imena – žapca u rupi. Kobasice pečene u tijestu za palačinke tipičan su britanski specijalitet koji se najčešće poslužuje s umakom od luka i povrćem, ali odličan je i uz običnu salatu, umak od gljiva, šalšu…
Palačinke bez mlijeka i jaja
Ako vam ne smeta brašno, ali izbjegavate mlijeko i jaja, poslužite se veganskim receptom za koji će vam trebati zrela banana pretvorena u kašu ili pire od jabuke koji će povezati sve sastojke u jednu cjelinu...
Proteinske palačinke
Proteinske palačinke idealan su zalogaj nakon vježbanja ili kad nema "ničega u hladnjaku", a od smjese možete i ispeći muffine.
Cheesecake palačinke
Tko voli cheesecake, neće mu smetati niti prefine palačinke punjene kremom od sira. Bez jaja, želatine i kompliciranja, recept za cheesecake palačinke idealan je za lijena popodneva, kad vam se spusti šećer.
Kaiserschmarren
Austrijske palačinke poznate su kao i kraljevski drobljenac jer se car Franjo Josip u njima „davio“. Ako muku mučite da palačinke ostanu u jednom komadu, kaiserschmarren je „dušu dao“.
Palačinke s tisuću rupica
Mekane i spužvaste palačinke od fino mljevenog griza u Maroku nazivaju baghrir. Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus.
Zebra -palačinke
Uz malo kakaa ili instant kave lako ćete obojiti smjesu za palačinke koju zatim iskoristite za crtanje u tavi. Pljesak je zagarantiran!
Palačinke od tikvica i krumpira
Palačinke od tikvica omiljene su ljeti, ali ništa nas ne sprečava da ih iskušamo kao prilog zimskim jelima, poput nekog finog variva, komada mesa ili ribe.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)