FOTO: Shutterstock
Cheesecake fiadona dolazi s francuskog juga i omiljen je na Korzici, gdje svaka obitelj ima svoju malu tajnu pripreme toga kolača od sira.
Zafiadonuse smatra kako je nastala pod utjecajem talijanske kuhinje, a priprema se od tek nekoliko sastojaka. Osim sira brocciu ili kozjericotte, na popisu jenamirnica ieau de vie(voda života), odnosno francuska voćna rakija blage arome, ili kakav liker, poputlimoncella.
Sastojci zafiadonu:
500 g sirabrocciu(ili laganog mekanog svježeg kozjeg sira iliricotte)
110 g šećera
4 jaja srednje veličine
1 žlica naribane korice limuna
1 žlicalimoncella
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 °C ili 200 °C s ventilatorom. Sir lagano promiješajte vilicom. Istucite dva jaja sa šećerom da se sjedine, ali nemojte pretjerati jer će kolač previše narasti i biti sličniji nabujku. Dodajte im sir, koricu i liker limuna pa zatim umiješajte preostala jaja. Izlijte u dobro namašćen okrugli kalup za torte i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Ostavite da se ohladi u kalupu pa preokrenite na tanjur za posluživanje.
(Izvor: Punkufer. dnevnik.hr)