FOTO: Shutterstock
Slojevi slasne karamele, kreme s mirisnom vanilijom i keksa s maslacem čine fantastičan zalogaj kojem je teško odoljeti...
Sastojci za karamel-cheesecake: Kora od keksa:
260 g graham krekera ili keksa
50 g šećera
140 g rastopljenog maslaca
Krema:
700 g krem sira (masnijeg)
65 g šećera
400 g dulce de lechea
125 g kiselog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije
¼ žličice soli
3 velika jaja
Pahuljice morske soli za posipanje (po želji)
Priprema karamel-cheesecakea: Položite 2 sloja čvrste folije na radnu plohu i stavite na nju kalup za torte od 22 cm u sredinu. Čvrsto ga s vanjske strane omotajte folijom kako biste ga zaštitili od vode prilikom pečenja.Krekere ili kekse usitnite u multipraktiku dok se ne naprave fine mrvice. Dodajte šećer, zatim otopljeni maslac i miješajte dok se mrvice ravnomjerno ne navlaže. Premjestite mrvice u kalup. Utisnite smjesu na dno i gornje stranice pa ostavite da se hladi. Zagrijte pećnicu na 175°C. Izmiješajte krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, oko 2 minute. Umiješajte šećer, oko ¾ dulce de lechea, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i sol. Miksajte smjesu dok ne postane glatka, oko 2 minute.Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja na srednje niskoj brzini. Ostružite stjenke zdjele i miješajte još 30 sekundi. Ulijte tijesto u pripremljenu koru od keksa. Nekoliko puta udarite kalupom po plohi kako bi nestali mjehurići zraka.Stavite kalup u lim za pečenje i ulijte 1 šalicu vruće vode u lim. Pecite kolač 1 sat ili dok se rubovi kolača ne stvrdnu, a sredina bude još lagano meka. Ugasite pećnicu i ostavite da se kolač hladi sat do dva. Izvadite ga iz pećnice i kada se ohladi pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, a najbolje preko noći.Nožem prođite rubovima kalupa i skinite ga. Prelijte kolač dulce de lecheom i prema želji pospite sitnom morskom soli. Prema želji ga možete ukrasiti i kupovnim karamel-bombonima.
(Izvor: punkufer.hr)