(FOTO: Shutterstock)
Kava i čokolada duet je koji je izašao iz kulinarskog raja. Ove namirnice uljepšat će i okuse klasičnog cheesecakea bez pečenja.
Umjesto smrvljenog keksa koji je obično baza mnogih torta od sira, napravite nešto zdraviju verziju od oraha i svježih datulja.
Donosimo vam recept za prefini i vrlo jednostavan cheesecake od kave i čokolade. Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se torta stvrdne.
Sastojci za cheesecake
:Sastojci za podlogu:
120 g oraha
80 g očišćenih svježih datulja
75 g kakao praha
2 žlice vode
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
680 g sirnog namaza
230 g kiselog vrhnja
200 g šećera
30 ml likera od kave
2 žlice instant kave
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za preljev:
220 g tamne čokolade
75 ml vrhnja za šlag
60 ml likera od kave
Priprema cheesecakea od čokolade i kave:
- Za podlogu: u sjeckalicu povrća dodajte orahe, datulje bez koštica, kakao, ekstrakt vanilije, sol i dvije žlice vode. Pulsirajte sve dok ne dobijte jednoličnu smjesu.
- Utisnite dobivenu smjesu u prethodno namašćeni okrugli kalup za torte i stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisne.
- Za kremu: u mikseru istucite glatku kremu od sirnog namaza i šećera. Dodajte i kiselo vrhnje i nastavite miksati.
- U manjoj zdjelici pomiješajte instant kavu i liker od kave. Postepeno umiješajte dobivenu tekućinu u sir zajedno s ekstraktom vanilije.
- Dobivenu smjesu premažite preko ohlađene podloge. Prekrijete tako pripremljeni cheesecake s plastičnom folijom i stavite u zamrzivač da se stvrdne.
- Za glazuru: pomiješajte liker od kave s vrhnjem i zagrijte ih na štednjaku u loncu. Lagano zagrijanu smjesu prelijte preko nasjeckane čokolade. Topla tekućina rastopit će čokoladu. Pričekajte dvije minute pa promiješajte smjesu. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru.
- Premažite glazuru preko ohlađenog cheesecakea i vratite tortu u zamrzivač na hlađenje.
- Poslužite tortu od sira dobro ohlađenu. Dobar tek!
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)