FOTO: Getty Images
Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jesu i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
SASTOJCI ZA ENCHILADE:
8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
600 grama pilećih prsa
2 žlice maslinova ulja
2 svježe crvene paprike srednje veličine
1 luk srednje veličine
300 grama kukuruza iz konzerve
sol, papar i čili
200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)umak za enchilade
SASTOJCI ZA UMAK
2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji2 velike žlice glatkog brašna400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)100 ml pasirane rajčice1 žličica mljevene ljute paprike2 žličice slatke mljevene paprike1 žličica češnjaka u prahu ½ žličice sušenog origanasol po ukusu
PRIPREMA:
1. Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.
2. Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta, dok piletina ne bude kuhana.
3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
Dobar tek!
(Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)