FOTO: Shutterstock
Židovi imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer.Riječ je, dakako, o različitim verzijama istog jela – palačinkama od krumpira.
Njemačka verzija uključuje sastojke koje većina ljudi ima u svojim hladnjacima i smočnicama –naribani krumpir i luk, koji se miješaju s malo brašna i jajaprije nego što se oblikuju u palačinke i ispeku na tavi.
Da bikartoffelpufferimao hrskavu teksturu,važno je istisnuti svu tekućinu iz naribanog krumpira prije nego što pomiješate sve sastojke, ali i ispeći ga na dosta masnoće.
Kartoffelpufferbi trebao imati hrskavu koricu i mekanu sredinu. Evo kako to možete postići.
Sastojci zakartoffelpuffer:
600 g oguljenog krumpira
2 žlice bijelog brašna
1 jaje
1 manji luk
sol i papar po želji
biljno ulje za prženje
Pripremakartoffelpuffera: Ogulite krumpir i naribajte ga na manje komade zajedno s lukom. Iscijedite višak vode iz naribanog povrća. U zdjeli pomiješajte jaje i brašno, posolite i popaprite smjesu, a potom u nju dodajte naribani i ocijeđeni krumpir te luk. Sve dobro promiješajte. U tavi zagrijte dosta ulja pa dodajte manje količine pripremljene smjese za palačinke koju ste oblikovali u krug. Pecite palačinke s obje strane nekoliko minuta dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Stavite pečene palačinke od krumpira na papir za upijanje masnoće. Poslužite tople s kiselim vrhnjem ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!
(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)