Torta od banana
(FOTO: shutterstock)
Torta krtica ima svoje obožavatelje diljem svijeta, a točno podrijetlo nije poznato. U Njemačkoj je poznaju pod nazivom maulwurfkuchen, vole je u Britaniji, Meksiku, na Havajima… Prepoznatljiva je po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobiva mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane te šlag ili mascarpone.
Sastojci za krticu:
4 jaja 180 g šećera
125 g maslaca
3 žlice vanilin šećera
50 g brašna
20 g kakaa u prahu
1 i ½ žličice praška za pecivo
100 g mljevenih badema
110 g naribane čokolade
600 g vrhnja za šlag
3 žlice učvršćivača za šlag
2 banane
½ limuna
Priprema krtice:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite bjelanjke s malo šećera u čvrst snijeg.
Maslac pjenasto izmiješajte s malo šećera i vanilin šećerom. Malo po malo umiješajte žumanjke. Umiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i mljevene bademe dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka i dodajte malo čokoladnih strugotina.
Prebacite tijesto u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min.
Ostavite da se potpuno ohladi. Nožem zarežite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Žlicom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Žličicom izmrvite kolač u zdjelu.
Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umiješajte ostatak čokoladnih strugotina.
Banane ogulite, prerežite po dužini na pola i pokapajte limunovim sokom.
Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite šlagom. Žlicom izmrvite komade torte na vrh.
Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku najmanje 1 sat.
izvor: pun kufer