Recept za gurmansku pljeskavicu- zvijezdu roštilja

Gurmanska pljeskavica
(FOTO: Shutterstock)

13.6.2024. | 09:02 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1126

Roštilje u Hrvatskoj je teško zamisliti bez pljeskavica. Gurmanska pljeskavica bez sumnje je zvijezda svake zabave. Najukusnija je kada se priprema na roštilju, no ispeći je možete i na tavi na štednjaku.

Recepata za gurmansku pljeskavicu ima koliko ima i osoba koja je spremaju. Neki koriste miješanu mljevenu svinjetinu i junetinu u identičnim omjerima, drugi tvrde da je bolje upotrijebiti više junetine, a treći se kunu da svinjetina uopće nije potrebna.

Neki će u smjesu dodati i malo sode bikarbone da konačni proizvod bude sočniji i ukusniji.


Dobro začinite gurmansku pljeskavicu
U gurmansku pljeskavicu obavezno trebati dodati luka – bez obzira planirate li ga sitno nasjeckati ili čak naribati, ali i "začiniti" s nešto sitno sjeckane slanine i sira. Kada je sir u pitanju upotrebljava se sve od gaude do kačkavalja.


Gurmanska pljeskavica mora biti pikantna – obavezno dodajte kvalitetne dimljene crvene paprike ili čak čilija.

Mi vam donosimo osnovni recept za gurmansku pljeskavicu koji možete prilagoditi vlastitim preferencijama.

Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
80 g sira
50 g slanine
1 luk
1 češanj češnjaka
1 čajna žličica ljute paprike u prahu
sol i papar po želji
biljno ulje za pečenje

Priprema:

U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, sitno nasjeckani luk, češnjak, slaninu, sir i začine. Dobro promiješajte.
Prekrijete zdjelu plastičnom folijom i stavite meso u hladnjak na dva do tri sata, a idealno bi bilo preko noći.
Kad se smjesa stisne, izvadite je iz hladnjaka i od nje ručno oblikujte pljeskavice. Nauljite ruke – tako ćete lakše oblikovati smjesu u željeni oblik.
Vrijeme pečenja mesa ovisi o debljini pljeskavice – pecite meso oko desetak minuta sa svake strane, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Poslužite gurmanske pljeskavice s lepinjom, svježe nasjeckanim lukom i kajmakom. Dobar tek!

izvor: Pun kufer



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI