Pohani šampinjoni
(FOTO: Shutterstock)
Gljive su odlična zamjena za meso– bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.
Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove - uvijek su sjajne, a uz ovaj recept -mesna amnezija je zajamčena..
Sastojci:
400 grama krušnih mrvica
100 grama brašna
150 ml mlijeka
10-ak većih šampinjona
1 žlica limunovog soka
ulje za prženje
sol i papar po želji
6 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino smljevenu smjesu, dodajte sol i papar po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s kruhom.
U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
Gljive očistite i narežite na kriškedebele oko jednog centimetra. Na kuhinjsku površinu rasprostrite ʼstanicuʼ za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice.
Svaku krišku šampinjonadobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
Pržene šampinjone poslužite uz umakna bazi majoneze u koju možete dodati žlicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka. Dobar tek!
izvor: Pun kufer