Turska pogača
(FOTO: Index Recepti)
Sastojci
380 g glatkog brašna
300 ml toplog mlijeka
1 žlica suhog kvasca
1 žličica soli
2 žličice šećera
5 žlica ulja
1žumanjak
1 žlica mlijeka
sezam i sjemenke crnog kima
Priprema
Žlicu kvasca stavite u toplo mlijeko, a u brašno stavite žličicu soli. U toplo mlijeko zatim stavite dvije žličice šećera, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.
Smjesu s kvascem postepeno ulijevajte u zdjelu s brašnom, umijesite rukama pa dodajte ulje. Ponovno zamijesite pa tijesto prebacite na radnu površinu i pospite s malo brašna.
Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga stavite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmori jedan sat.
Tijesto zatim stavite na papir za pečenje i razvucite rukama. Zajedno s papirom za pečenje stavite ga u okruglu posudu za pečenje.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da tijesto u posudi odmori još 30 minuta.
Uz pomoć noža ili nekog drugog oštrog predmeta tijesto lagano obrubite u krug, a zatim ga lagano porežite i po sredini te ga na kraju premažite razmućenim žumanjkom u koji ste dodali jednu žlicu mlijeka.
Nožem još jednom pređite preko šara koje ste napravili na tijestu, a zatim ga pospite sjemenkama crnog kima i sezamom. Pecite na 175 stupnjeva 30 minuta ili dok ne porumeni.
izvor: Index recepti