Tri sloja čistog uživanja: Beze torta s čokoladom i borovnicama uz koju ljeto može i službeno početi

FOTO: Shutterstock

13.6.2023. | 08:45 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2130

Borovnice su poznata superhrana. Bogate su antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, smatra se da poboljšavaju pamćenje, a i važan su izvor mangana koji pomaže u razvoju kostiju i metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Čokoladaje jednostavno super i to ne moramo putno objašnjavati. Beze kora na vrhu ove torte savršeno će uravnotežiti okuse, a uz samo malo truda, torta će i izgledati fantastično.

Ova torta malo je drugačija klasična torta s kremom, a toliko je ukusna i osvježavajuća da će vam postati omiljeni način "pripreme" borovnica. Nemojte se prepasti njezina tri sloja, ako je ne prepečete, ništa ne možete pokvariti, samo slijedite ovaj jednostavan recept.


Sastojci za beze tortu s čokoladom i borovnicama:


Biskvit

100 g glatkog brašna

25 g kakaa

25 g šećera u prahu

100 g maslaca 1 veliki žumanjak

Krema

125 ml mlijeka

2 velika žumanjka

1 žlica kukuruznog

1 žlica glatkog brašna

3 žlice šećera

175 g slatkog vrhnja

300 g borovnica

Beze kora

3 veća bjelanjka

125 g šećera

1 žlica kukuruznog brašna

kakao prah za posipanje ili borovnice za ukras

Priprema beze torte s čokoladom i borovnicama: U zdjelu stavite brašno, kakao, prstohvat soli i šećer u prahu. Umiješajte maslac rukama pa dodajte žumanjak i 2 čajne žličice hladne vode i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini. Papirom za pečenje obložite kalup za torte promjera 20 cm. Izbodite tijesto vilicom i pecite biskvit 25 minuta. Ostavite da se ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U loncu izmiješajte mlijeko, žumanjke, brašno, šećer i slatko vrhnje. Prokuhajte smjesu i dodajte polovicu borovnica, zgnječite ih da krema poprimi ljubičastu boju. Dodajte ostatak borovnica i promiješajte. Ulijte kremu na ohlađeni biskvit. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke u gustu pjenu pa postupno umiješajte šećer. Lagano umiješajte kukuruzno brašno. Žlicom nanesite tučene bjelanjke na kremu i oblikujte ih kako želite, stožasti vrhovi izgledat će efektno. Pecite 15-20 minuta na 175 stupnjeva da se više suši nego peče dok se bjelanjci ne stegnu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ukrasite borovnicama ili kakaom u prahu i poslužite.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI