FOTO: Index
POSLJEDNJIH godina u Hrvatskoj malo nezavisno pivarstvo doživjelo je boom. Pokrenuto je više desetaka malih pivovara koje danas direktno zapošljavaju oko 300 ljudi.
Do prije nekoliko godina na tržištu su se mogla pronaći uglavnom manje kvalitetna piva velikih industrijskih proizvođača, no danas kupci imaju veliki izbor lokalno proizvedenih piva - gotovo svaki malo veći grad u Hrvatskoj sada ima svoju pivovaru.
"Ljudi napuštaju dobro plaćene poslove i pokreću pivovare"
Na “Danu nezavisnosti”, festivalu malih nezavisnih pivara koji je prije tjedan dana održan u Daruvaru, predstavljen je i Green Power - prvo hrvatsko pivo s kanabisom koje je u sklopu svoje linije zanatskih piva Peti Element predstavila Daruvarska pivovara.
Krešo Marić, voditelj Grupacije malih nezavisnih pivara Hrvatske i majstor pivar Daruvarske pivovare, iz čije radionice je i izašlo prvo hrvatsko pivo s kanabisom, kaže da je ovo što se događa s malim pivovarama preraslo u pokret.
“To je jedan socijalni pokret. Ljudi ostavljaju dobro plaćene poslove i pokreću pivovare. Posljednjih godina nezavisni proizvođači otvorili su 300 radnih mjesta direktno u proizvodnji piva. Nisam siguran je li ijedna proizvodnja imala takav boom. Kada su prije deset godina firme propadale tada je to bilo - ostaneš bez posla pa ideš nešto raditi. Danas ljudi ostavljaju dobar posao da bi radili pivo. To je nešto što sigurno neće nestati. Neće to biti balon koji će se ispuhati. Mislim da uopće nismo došli do maksimuma koji tržište može podnijeti. Ipak smo mi turistička zemlja u koju dolaze turisti iz pivskih zemalja. U Češkoj nastane jedna pivovara tjedno i još se nijedna nije ugasila. Kod nas se priča o 70-ak proizvođača, dio njih dijeli pivovaru s drugima, tako da ukupno ima oko 50 pogona. Mislim da sada skoro svaki grad veći od 10 tisuća stanovnika ima svoju pivovaru”, kaže Marić.
Daruvarska pivovara osnovana je 1840. godine na imanju grofa Antuna Jankovića i od tada djeluje na istom mjestu - u središtu Daruvara. Sredinom 90-ih proizvodili su i do 250 tisuća hektolitara piva, da bi prije deset godina završili u stečaju.
Nakon izlaska iz stečaja 2010. godine kreću ispočetka, a prije četiri godine stvoren je Peti element - linija zanatskih piva koju čine Aba, Lela, Bart, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo 0.33, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo) te spomenuto pivo Green Power s dodatkom industrijske konoplje, kao i kiselo pivo s dodatkom koncentriranog soka maline - Weissbery.
"Moraš imati strast, željeti to pivo"
Posao majstora pivara, kaže Marić, traje 24 sata jer se radi o kreativnom poslu iz kojeg se nemoguće “isključiti”.
“To nije korporativni posao, nego teška proizvodnja. Baš su me neki dan pitali kad mi je godišnji. Godišnji mi je onda kad nije sezona - od Božića do Tri kralja. Jako se teško odvojiti od ovog posla, osobito kad je sezona, kad krene potrošnja piva. To je posao cijeli dan. Posao majstora pivara je izazovan posao u kojem moraš imati strast za pivo, moraš željeti to pivo. Karakteristika ovog posla u malim nezavisnim pivovarama jest da nudite jednu posebnu priču, a ta priča mora biti lokalnog karaktera. Ovo Green Power pivo s industrijskom konopljom nastalo je tako da se pojavio jedan čovjek koji se počeo baviti proizvodnjom industrijske konoplje. Javio nam se sa željom da bismo mogli skupa nešto napraviti i tako je krenulo. Prvo smo radili probe pa smo onda od biljke koja je lokalno proizvedena napravili ekstrakt. Ja uopće nisam očekivao da ćemo ove godine izbaciti tri specijala, ali tako se dogodilo. Izašao je prvo Woodoo koji je bio planiran, desio se i Green Power, nakon toga i Weissbery. Osjetiš u nekom trenutku da bi tržište nešto moglo prihvatiti, pa to i napraviš”, kazao je Marić.